Na hlavný obsah

Ruskí vojaci zamínovali cestu, ktorú sme využívali na sťahovanie sa z Bachmutu, tvrdí šéf vagnerovcov

Opätovne kritizoval ruskú armádu.

Ruskí vojaci zamínovali cestu, ktorú sme využívali na sťahovanie sa z Bachmutu, tvrdí šéf vagnerovcov
Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: SITA/AP Photo

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu (4. 6.) opätovne kritizoval ruskú armádu. Informovala o tom agentúra DPA.

Šéf vagnerovcov v príspevku na platforme Telegram uviedol, že vojaci v máji zamínovali cestu, ktorú Prigožinovi žoldnieri využívali na sťahovanie sa z mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Takisto zverejnil dokumenty, v ktorých sa píše o prestrelke medzi vagnerovcami a vojakmi ruskej armády. Tieto tvrdenia sa však nedali bezprostredne overiť, upozorňuje DPA. Ruské ministerstvo obrany sa k záležitosti nevyjadrilo.

Prigožin v piatok (2. 6.) oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už z Bachmutu stiahli. „Všetky pozície v príslušnom poradí odovzdali ruskému ministerstvu obrany,“ povedal.

Šéf Vagnerovej skupiny už v 20. mája avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Krátko predtým ohlásil dobytie tohto mesta, ktoré malo pred vojnou 70 000 obyvateľov.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj informoval, že ukrajinská armáda zastavila boje v okrajových Bachmutu a sústredí sa na iné úlohy. O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet