Na hlavný obsah

Rusko láka zločincov na front vidinou amnestie

Netýka sa to všetkých.

Rusko láka zločincov na front vidinou amnestie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko legalizovalo nábor zločincov do vojenskej služby na Ukrajine a na front ich láka s vyhliadkou amnestie. Vyplýva to z dokumentu zverejneného v utorok (20. 6.) na webovej stránke Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, informuje agentúra DPA.

Dokument sa netýka tých, ktorých v minulosti odsúdili „za teroristické a extrémistické činy“, ani tých, ktorí sa dopustili sexuálnych deliktov voči mladistvým.

Ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine tiež zbavia trestného stíhania za menej závažné trestné činy ako sú krádeže a podvody. Počas svojej služby by mobilizovaných vojakov a dobrovoľníkov nemali obťažovať úrady.

Ďalej je možné vyhnúť sa vyšetrovaniu a zápisu v registri trestov v prípade, ak takíto vojaci získajú počas služby vyznamenanie či službu opustia v dôsledku zranenia alebo pri dosiahnutí príslušného vekového limitu.

Vlani počas leta verbovala zločincov vo väzniciach do bojov na Ukrajine ruská žoldnierska Vagnerova skupina. Počas tejto kampane sa mali dostať na slobodu aj páchatelia závažných zločinov.

Vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin cez víkend informoval, že po službe vo vojne na Ukrajine sa domov vrátilo 32-tisíc kriminálnikov. Prigožin sa tiež sťažoval, že mu znemožnili prístup do ruských väzníc s cieľom náboru väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet