Na hlavný obsah

Slovensko zaostáva s výstavbou medzinárodného cestného koridoru. Jeho budovanie by sa malo urýchliť

Má tomu pomôcť zmena zákona.

Slovensko zaostáva s výstavbou medzinárodného cestného koridoru. Jeho budovanie by sa malo urýchliť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vybudovanie cestného koridoru Via Carpatia, ktorý má spojiť juh a sever Európy a križuje aj východné Slovensko, sa má urýchliť. Vo Vysokých Tatrách upokojovali situáciu slovenskí partneri na stretnutí zástupcov rezortov dopravy V4. Už teraz Slovensko mešká roky oproti susedom a napraviť situáciu nebude jednoduché.

„Budeme musieť túto prípravu začať, aby sme naozaj naplnili tie slová a neboli sme poľskej strane na smiech,“ takto v septembri vysvetľoval exminister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) poľskému kolegovi, prečo Slovensko nepracuje na prepojení cestného koridoru zo severu na juh podľa dohody.

Stretnutie ministrov dopravy V4 monitorovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Zmenou zákona o výstavbe rýchlostných ciest a diaľnic sa zrejme podarí výstavbu Via Carpatia u nás urýchliť o dva roky. „Keby sme neurobili legislatívnu zmenu, meškali by sme štyri až šesť rokov,“ skonštatoval štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť.

Do koridoru Via Carpatia patrí aj rýchlostná cesta R4 na východe Slovenska. Peniaze sa vraj zabezpečujú cez PPP projekty, ale aj európske zdroje – vojna na Ukrajine totiž dostala tento koridor medzi európske priority.

„V roku 2024 alebo 2025 začneme súťažiť koncesionára na výstavbu tejto cesty a mali by sme dokončiť najneskôr v roku 2032,“ priblížil Kmeť.

Poliaci finišujú, Maďarsko má napojenie

Kým Maďari majú napojenie na slovenskú hranicu hotové, Poliaci finišujú a koridor k hraniciam chcú ukončiť v krátkom čase. „Dúfam, že v roku 2026 respektíve 2027 ukončíme kompletne celý úsek Via Carpatia,“ povedal Andrej Bittel, poľský štátny tajomník Ministerstva dopravy.

Súčasťou koridoru je na východe Slovenska aj severný obchvat Prešova. Dobrá správa je , že prvú časť otvoria v septembri. Na druhú podpisujú zmluvu.

„Nemôžeme sa vyvliekať zo zodpovednosti, ale napraviť chyby z minulosti jedným lúsknutím prstov, je pomerne dosť ťažké,“ dodal minister dopravy Pavol Lančarič.

Via Carpatia je koridor, ktorý prepája sever s juhom Európy a má vyše tritisíc kilometrov. Nedokončený úsek na Slovensku má 70 kilometrov a odhadovaná investícia na jeho dostavbu sa šplhá cez miliardu eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko