Na hlavný obsah

Strana Demokrati sa spája so stranou Jablko

Názov strany sa meniť nebude.

Strana Demokrati sa spája so stranou Jablko
Na snímke predseda strany Demokrati Eduard Heger a predsedníčka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: Facebook/Eduard Heger

Strana Demokrati sa spája so stranou Jablko. Spoluprácu do predčasných volieb oznámil predseda strany Demokrati Eduard Heger v pondelok (5.6.) oznámil na tlačovej konferencii. Názov strany sa meniť nebude, spresnila predsedníčka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová.

“Naše programy sa v mnohých oblastiach dopĺňajú a v mnohých majú prienik. Teším sa na spoluprácu,“ povedal Heger. Strany chcú presadzovať spoločné priority.

“Pokiaľ ide o spájanie, na stole sme mali len niekoľko možností. Progresívne Slovensko a SaS oznámili, že do volieb idú samostatne. Preto sme sa rozhodli pre Demokratov,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Strana mala dve podmienky. Chcela posledných 20 miest na kandidátke Demokratov pokope. Kompromisom bolo, že na kandidátke Demokratov dostanú posledných päť miest. Ďuriš Nicholsonová uviedla, že je s ním spokojná. Druhou požiadavkou bolo, aby sa financie vložené na transparentný účet Demokratov zo strany Jablka využili na propagáciu jej kandidátov.

„Chceme ukázať, že demokratické strany vedia spolupracovať,“ dodal Heger. Zdôraznil tiež ambíciu vytvoriť aj po voľbách proreformnú vládu. „V mnohých našich programových tézach nachádzame spoločné cesty,“ uviedol šéf Demokratov.

Na otázku, či ide o posledné spájanie síl uviedol „kde je vôľa, tam je cesta.“ Pričom v strane Demokrati podľa neho vôľa je. Apeluje pritom aj na spoluprácu konzervatívneho a liberálneho spektra. Ďuriš Nicholsonová ďalšie spájanie nevylúčila.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko