Na hlavný obsah

Sucho bude prichádzať čoraz častejšie, varujú klimatológovia

Prudké lejaky situáciu ešte zhoršujú.

Sucho bude prichádzať čoraz častejšie, varujú klimatológovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za posledných päť rokov zaznamenali sucho v 50 obciach v okolí Bratislavy. Vyplýva to z prieskumu Bratislavského samosprávneho kraja. Zo 61 obcí vynaložilo na boj so suchom nemalé finančné prostriedky 35 z nich.

V kraji vysychá zeleň, klesá hladina studní. Vo vodojemoch aj jazerách je stále menej vody. Obyvatelia aj obce musia neustále viac zavlažovať. Podľa klimatológa Pavla Faška prudké búrky, ktoré prichádzajú po horúcich dňoch, situáciu ešte viac zhoršujú. Voda spôsobí lokálne povodne, ale do pôdy v dostatočnej miere neprenikne.

„Slnko svieti teraz približne 15 hodín počas dňa a toto spôsobuje, že prevažne povrchové vrstvy pôdy sú dosť vysušované. Tí, čo sa pohybujú v záhradách, zistili, že zeleninu, ktorá má nízky koreňový systém, už teraz treba zavlažovať,“ priblížil Faško.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Prognóza na ďalšie roky nie je optimistická. „Sucho bude prichádzať častejšie. To je bezprostredný jav, ktorý registrujeme. Ale môžu sa na základe veľmi suchých teplých zím reťaziť za sebou viaceré roky, kedy sucho bude prechádzať aj naprieč zimou,“ vysvetlil klimatológ Jozef Pecho.

Náhle zmeny počasia by sme podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) lepšie zvládali, ak by štát viac investoval do závlahových sústav a sfunkčnil nádrže na zadržiavanie vody.

„Problémom je, že nádrže nemôžu absorbovať viac vody, pretože sa v nich nachádza kal. V mnohých prípadoch až polovicu vodnej nádrže tvorí kal, čo znamená, že by v nádrži mohlo byť dvakrát viac vody ako teraz,“ uviedol Matej Korpáš z tlačového odboru SPPK.

Bratislavský samosprávny kraj má na projekty na zvládanie sucha v obciach takmer deväť miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko