Na hlavný obsah

Švajčiari budú do roku 2050 uhlíkovo neutrálni. Zákon schválili v referende

Vyplýva to z predbežných výsledkov referenda.

Švajčiari budú do roku 2050 uhlíkovo neutrálni. Zákon schválili v referende
Podporovači nového klimatického zákona, ktorý Švajčiari schválili referendom, vyhadzujú konfety. Foto: TASR/AP

Švajčiari v nedeľu (18. 6.) v referende schválili návrh zákona usilujúci sa o dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Obyvatelia tejto alpskej krajiny tiež schválili zvýšenie dane z príjmu veľkých podnikov.

Za klimatický návrh hlasovalo 59,1 percenta zúčastnených. Za novú sadzbu dane 78,5 percenta. Vyplýva to z konečných výsledkov, ktoré zverejnil server Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Volebné miestnosti sa zavreli na poludnie. Prvé odhady sa objavili o 12:15. Podľa odhadov agentúry Tamedia hlasovalo 58,7 percenta ľudí za klimatický zákon a vyše 79 percent za novú sadzbu dane.

Návrh zákona počíta s postupným znižovaním spotreby ropy a zemného plynu bez toho, aby ich zakazoval. Švajčiarsko sa v ňom zároveň zaviaže, že bude produkovať viac energie z obnoviteľných zdrojov. Podporí tiež ku klíme šetrnejšiu produkciu tepla.

Podpora návrhu pred referendom klesla aj v reakcii na tvrdú kampaň konzervatívnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), najväčšej politickej strany v krajine. SVP návrh zákona odmieta a pred referendom spájala schválenie uhlíkovej neutrality napríklad s budúcim nedostatkom a zásadným zdražením elektriny, píše AFP. Všetky ostatné hlavné politické strany v krajine návrh podporujú.

Zmena klímy je pre túto alpskú krajinu a jej horské podnebie kľúčovou témou. Zákon podľa jeho podporovateľov pomôže zmierniť ničivé dopady klimatických zmien, hlavne topenie ľadovcov, ktoré medzi rokmi 2001 a 2022 prišli o tretinu svojho objemu.

Nová daňová sadzba

Okrem uhlíkovej neutrality sa ľudia v hlasovaní vyjadrovali aj k ústavnému dodatku zvýšeniu sadzby daní pre veľké podniky. Švajčiarsko by sa tým pripojilo k medzinárodnej dohode Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá zavádza celosvetovú minimálnu sadzbu 15 percent pre nadnárodné spoločnosti.

Minimálne zdanenie sa bude vzťahovať na skupiny s ročným obratom najmenej 750 miliónov eur. Švajčiarska daňová správa odhadla, že priamo dotknutých skupín vo Švajčiarsku bude niekoľko stoviek a že výnos z dodatočnej dane bude v prvom roku predstavovať jednu miliardu až 2,5 miliardy frankov (24,3 až 60,7 miliardy Kč).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet