Na hlavný obsah

Telo dvojročného dieťaťa našli záchranári pod troskami bytovky v Dnipre, ktorú zasiahla ruská strela

Zranenia utrpelo 22 ľudí, vrátane piatich detí.

V troskách dvojposchodového obytného domu pri ukrajinskom meste Dnipro, ktorý podľa Kyjeva zasiahla v sobotu (3. 6.) ruská paľba, našli záchranári v noci na nedeľu (4. 6.) telo dvojročného dievčaťa. Pri explózii tiež utrpelo zranenia 22 ľudí, z toho päť detí. Informoval o tom dnes vo svojom ruskojazyčnom vydaní server BBC News.

„Dve dvojposchodové budovy, medzi ktoré dopadla nepriateľská strela, čiastočne zničili. Poškodených bolo tiež desať ďalších domov, automobil, obchod a plynovody,“ uviedol šéf oblastnej správy Serhij Lysak.

Prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil videonahrávku z miesta zásahu rakety. „Znovu to dokazuje, že Rusko je krajinou sponzorujúcou terorizmus,“ vyhlásil. Moskva dlhodobo popiera, že by jej vojenské sily útočili na civilistov.

Letecký poplach

Na celom území Ukrajiny v noci na nedeľu niekoľko hodín znovu platil protiletecký poplach v súvislosti s ruskými útokmi dronmi a raketami. Všetky, ktoré mierili na oblasť Kyjeva, sa však tunajšej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť. Dve strely však zasiahli letisko v centrálnej časti Ukrajiny. Informovali o tom podľa ruskojazyčnej verzie BBC ukrajinské úrady. 

„Štyri zo šiestich striel boli zničené. Dve však, žiaľ, zasiahli operačné letiská pri meste Kropyvnyckyj, „povedal hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Mesto Kropyvnyckij sa nachádza v Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko už v noci na nedeľu uviedol, že žiadna strela nedosiahla hlavné mesto. „Všetko, čo smerovalo k mestu, protivzdušná obrana zničila,“ napísal na telegrame.

Dva z piatich dronov iránskej výroby, vypustených Ruskom, poškodili infraštruktúru v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny, vyhlásil Ihnať.

Protiletecký poplach na území celej Ukrajiny, ktorá sa už viac ako 15 mesiacov bráni ruskej agresii, trval takmer tri hodiny.

Rusmi dosadený šéf okupovaného ukrajinského Krymského polostrova Sergej Aksjonov v nedeľu uviedol, že na región v noci zaútočilo deväť dronov. „Päť ich zostrelili sily protivzdušnej obrany, u ďalších štyroch použili elektronické protiopatrenia, takže sa im tiež nepodarilo zasiahnuť cieľ,“ uviedol Aksjonov.

Pri páde jedného zo strojov boli rozbité okná v troch domoch a dvoch autách v meste Džankoj, uviedol činiteľ. Miesta, kam dopadli zvyšné drony, nespresnil.

Pozrite si príspevok k ukrajinským útokom od spolupracovníka RTVS Martina Dorazína:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet