Na hlavný obsah

Trnavčanom sa nepáči nová parkovacia politika ani spôsob komunikácie zo strany primátora

Za jeho odvolanie spisujú petíciu.

Trnavčanom sa nepáči nová parkovacia politika ani spôsob komunikácie zo strany primátora
Trnavský primátor Peter Bročka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nespokojní Trnavčania spustili petíciu za odvolanie primátora Petra Bročku a za predčasné voľby do mestského zastupiteľstva. Iniciovali ju ako prejav nespokojnosti s riadením samosprávy.

Hlavnými dôvodmi sú zavádzaná parkovacia politika, uprednostňovanie cyklodopravy na úkor ostatných druhov dopravy. Taktiež zvyšovanie miestnych poplatkov a daní či spôsob komunikácie s občanmi. Uvádza sa to v texte petície. Mesto uviedlo, že na „túto iniciatívu skupiny občanov“ nebude reagovať.

Názory nespokojných občanov

Za prvé dva dni svoje podpisy pridalo viac ako 300 Trnavčanov. „Katastrofálna dopravná situácia v meste. Absencia veľkých záchytných parkovísk, respektíve parkovacích domov. Neuveriteľná arogancia primátora pri komunikácii s občanmi, ktorých názory sú v oponentúre s jeho názormi,“ píše jeden zo signatárov.

Ďalší povedal: „Všetky ‚nápady‘ radnice mi nepripomínajú pomoc pre občanov mesta. Skôr akoby úradníci mesta Trnava skúšali trpezlivosť občanov a návštevníkov. V tejto chvíli to vyzerá, že zabudli, že sú tam na to, aby hájili občana a jeho čo najpríjemnejší život v jeho meste a bydlisku. Sú občanom volenými správcami našich miest a nie ‚nadvláda‘ nad obyvateľmi mesta“.

„Mesto nebude na túto iniciatívu skupiny občanov reagovať,“ uviedla pre TASR vedúca odboru komunikácie Mestského úradu v Trnave Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Parkovacia politika a cyklotrasy

Názorovú hladinu v Trnave v posledných mesiacoch rozvírila najmä parkovacia politika radnice. Postupne zavádza rezidentské zóny, do konca roka ohlásila pokrytie celého územia mesta tak, že nebude existovať žiadne parkovisko, ktoré by nebolo spoplatnené v nejakom režime. Týka sa to obytných súborov i individuálnej bytovej zástavby. Okrem toho je v návrhu na zasadnutie mestského zastupiteľstva aj zvýšenie cien parkovného.

Niektorých Trnavčanov hnevá aj budovanie cyklotrás v určitých lokalitách, kde na to neboli priaznivé podmienky a ich existencia negatívne ovplyvnila plynulosť dopravy.

Podpisov bude treba okolo 53-tisíc

Obecné zastupiteľstvo vyhlási referendum, ak o to petíciou požiada aspoň 30 percent oprávnených voličov. V prípade Trnavy sa pohybuje počet oprávnených voličov okolo 53 000.

Bročka získal v minuloročných komunálnych voľbách na svoje tretie volebné obdobie spolu 44,7 percenta odovzdaných hlasov, čo bolo 9 665 hlasov. V porovnaní s voľbami 2018 dostal menej o 3000 hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny