Na hlavný obsah

Trumpovi pribúdajú súperi. O republikánsku nomináciu sa chce pobiť aj bývalý guvernér Chris Christie

Počet kandidátov do prezidentských volieb sa zvýšil na 11.

Trumpovi pribúdajú súperi. O republikánsku nomináciu sa chce pobiť aj bývalý guvernér Chris Christie
Bývalý guvernér New Jersey a prezidentský kandidát Christ Christie. Foto: TASR/AP

Republikánska strana má ďalšieho uchádzača o nomináciu do volebného boja o Biely dom. Je ním bývalý guvernér štátu New Jersey a advokát Chris Christie, ktorý podľa agentúry AP v utorok (6. 6.) podal potrebné dokumenty u federálnej volebnej komisie.

Šesťdesiatročný bývalý federálny prokurátor sa o republikánsku nomináciu uchádzal už v primárkach v roku 2016.

Christie sa podľa AP zúčastní na verejnej akcii v New Hampshire, kde zrejme kampaň verejne začne. „Nie som hlúpy. Vyhrávate tak, že porazíte človeka, čo je na špici. Tak ako bude moja kampaň vyzerať? Priama frontálna výzva (exprezidentovi) Donaldovi Trumpovi, ktorý sa k prezidentstvu snaží vrátiť,“ povedal v máji Christie v podcaste The Dispatch Podcast.

Christie sa po neúspešnej kampani v roku 2016 stal Trumpovým poradcom, odvrátil sa od neho po tom, čo Trump v roku 2020 odmietol uznať svoju volebnú porážku. Popularitu si Christie získal ako guvernér vďaka rozhodnému postupu po údere hurikánu Sandy v roku 2012.

Neskôr o ňu však čiastočne prišiel pre početné politické škandály. Jeden z nich napríklad zahŕňal úmyselné vytvorenie dopravných zápch ako pomstu starostovi, ktorý ho nepodporil v kampani, pripomína britský bulvárny denník The Daily Mail.

Kandidátov, ktorí sa budú uchádzať o nomináciu Republikánskej strany pre americké prezidentské voľby, s Christiem vzrástol na jedenásť. V stredu (7. 6.) sa očakáva tiež oznámenie kandidatúry guvernéra Severnej Dakoty Douga Burguma. 

Denník The Washington Post v pondelok (5. 6.) vo svojom komentári podotkol, že exprezident Trump má zatiaľ jediného papierovo silného súpera, ktorým je floridský guvernér Ron DeSantis.

Rastúci počet republikánskych kandidátov podľa politických stratégov Trumpovi hrá do kariet, keďže Trump má istú podporu svojej vernej voličskej základne a podpora ostatných sa triešti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet