Na hlavný obsah

Ukrajinské sily vtrhli do Ruska, vyhlasujem mobilizáciu. Rusov vystrašil Putinov falošný príhovor v rádiu

Vysielanie podľa Moskvy napadli hekeri.

Ukrajinské sily vtrhli do Ruska, vyhlasujem mobilizáciu. Rusov vystrašil Putinov falošný príhovor v rádiu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ v pondelok (5. 6.) uviedol, že niekoľko ruských rozhlasovaných staníc napadli hekeri a odvysielali falošný príhovor prezidenta Vladimira Putina. V ňom ohlásil prienik ukrajinských síl do troch ruských regiónov hraničiacich s Ukrajinou a núdzové opatrenia. Informovala o tom agentúra AFP.

Vo falošnom Putinovom príhovore zaznelo, že „ukrajinské jednotky po zuby vyzbrojené Severoatlantickou alianciou a so súhlasom a podporou Washingtonu napadli Kurskú, Belgorodskú, Briansku oblasť“. Príhovor je naďalej prístupný na sociálnych sieťach.

Hlas, ktorý sa podobal Putinovmu, tiež oznámil vyhlásenie stanného práva, všeobecnú mobilizáciu a evakuáciu civilistov z týchto troch administratívnych celkov.

„Bol to rozhodne hackerský útok,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

Úrady v Belgorodskej oblasti uviedli, že išlo o deepfake s cieľom „zasiať paniku medzi obyvateľov“. Predstavitelia susednej Voronežskej oblasti tiež upozornili svojich obyvateľov na možné hekerské útoky na rozhlasové stanice.

Rozhlasová stanice MIR označila hekerský útok za provokáciu a spresnila, že trval zhruba 40 minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet