Na hlavný obsah

V centre Nitry obyvateľom prekážali opití ľudia. Mesto zakázalo konzumáciu alkoholu na verejnosti

Výnimku majú len reštaurácie a bary.

V centre Nitry obyvateľom prekážali opití ľudia. Mesto zakázalo konzumáciu alkoholu na verejnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestskí poslanci zakázali na verejných miestach v centre Nitry piť alkohol. Vypočuli sťažnosti obyvateľov, ktorí radnicu dlhodobo upozorňovali na neprispôsobivých občanov, ktorí pod vplyvom alkoholu obťažujú ľudí.

Opití ľudia sa v centre Nitry zdržiavajú najmä na lavičkách na pešej zóne a na Svätoplukovom námestí. Obyvatelia i návštevníci pamiatok a blízkeho divadla sa sťažujú na neporiadok, nadávky, fyzické napádanie a na výtržnosti.

Zákazu konzumácie alkoholu v centre Nitry sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Človek vidí ľudí pod vplyvom alkoholu a snaží sa im vyhýbať, aby teda akože nedošlo k nejakým takým kontaktom,“ skonštatoval jeden z obyvateľov Nitry.

Radnica zakročila a na týchto verejných miestach nitrianskeho Starého mesta pitie alkoholu zakázala. „Ide o celodenný zákaz požívania alkoholických nápojov. S ohľadom na rôzne asociálne správanie častí hlavne ľudí bez domova,“ vysvetlil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

„Počas samotného pitia alkoholu sa výrazným spôsobom deaktivujú tie časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za sebaovládanie a za regulovanie toho, ako myslíme a ako sa rozhodujeme,“ priblížil psychológ Robert Krause.

Ťažko vymožiteľný zákaz

Náčelník mestskej polície 24-hodinový zákaz víta, no upozorňuje, že v niektorých prípadoch nebude jeho vymožiteľnosť ľahká.

„Keď v podstate sú to osoby, ktoré sú či už sociálne odkázané, alebo častokrát nemajú žiadny doklad totožnosti, nemajú žiadny príjem. U nich je ukladanie sankcií nemožné. Sme tam dali od deviatej hodiny rannej hliadky. Musia s nimi pracovať, hovoriť, vykazujú ich z miesta,“ vysvetlil náčelník Erik Duchoň.

Výnimku zo zákazu pitia alkoholu v nitrianskom Starom meste majú reštaurácie a bary. Verejných priestranstiev sa obmedzenie netýka v čase festivalov a koncertov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny