Na hlavný obsah

V Kyjeve opäť vyhlásili letecký poplach. Nočné ostreľovanie si vyžiadalo najmenej tri obete

Medzi mŕtvymi je aj jedno dieťa.

V Kyjeve opäť vyhlásili letecký poplach. Nočné ostreľovanie si vyžiadalo najmenej tri obete
Budova v Kyjeve, ktorú zasiahla ruská raketa. Foto: TASR/AP

Traja ľudia vrátane dieťaťa zomreli v noci na štvrtok (1. 6) pri ďalšom ruskom vzdušnom útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, najmenej 12 ďalších osôb utrpelo zranenia. Informujú o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na políciu.

Ukrajinské letectvo hlási zostrelenie všetkých desiatich pri útoku použitých ruských striel Iskander. Obete, zranených a škody podľa neho spôsobili padajúce trosky zničených rakiet.

„Dnes je medzinárodný deň detí. Rusko v noci znovu zabilo v Kyjeve dieťa,“ uviedol podľa agentúry Reuters šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, ktorý Moskvu obvinil z toho, že od roku 2014 „pácha na malých Ukrajincoch zločiny“.

„Od 24. februára 2022 nikto nepochybuje – je to skutočná genocída,“ doplnil. Podľa ukrajinskej prokuratúry zahynuli od vlaňajšieho februára, keď Rusko rozpútalo proti Ukrajine vojnu, stovky detí.

Rusko popiera, že by sa zameriavalo na civilistov alebo sa dopúšťalo vojnových zločinov, ale jeho invázne sily spôsobili v ukrajinských mestách spúšť a opakovane zasahujú obytné oblasti, poznamenal Reuters. Štvrtkový úder je už najmenej osemnásty od začiatku mája.

Rusko zintenzívnilo vzdušné útoky na Kyjev a ďalšie mestá v poslednom čase, keď sa ukrajinská armáda pripravuje na očakávanú protiofenzívu. Intenzívnejšie ostreľovanie a útoky zo strany Ukrajiny potom hlásia ruské prihraničné regióny, najmä Belgorodská oblasť.

Zomrelo aj dievča s matkou

Zomrelo deväťročné dievča, jej 34-ročná matka a ďalšia 33-ročná žena, uviedla podľa agentúry Ukrinform polícia. Poškodili aj zdravotnícke zariadenie, škôlku, obytné domy a automobily. Podľa kyjevskej správy škody hlásia z Desňanskej štvrte na východe metropoly a tiež z Dniprovskej časti, ktorá sa nachádza bližšie centru.

Ukrajinské úrady sa zaoberajú aj prípadom, keď sa v čase leteckého poplachu podľa miestnych obyvateľov neotvoril jeden kryt. Kyjevčan, ktorý sa predstavil ako Jaroslav, opísal stanicu Suspilne, že jeho žena a ďalší dvaja ľudia vrátane dieťaťa zomreli v Desňanskej štvrti, keď sa pokúšali dostať do miestneho protileteckého krytu, ale nikto im neotvoril.

„Ľudia dlho klopali, veľmi dlho klopali a nikto neotvoril dvere. Boli tam ženy, deti a nikto neotvoril. V tej chvíli to priletelo,“ opísal podľa serveru Ukrajinska pravda Jaroslav. Jeho žena podľa neho bežala do krytu aj s dieťaťom, ktoré úder prežilo.

On sám bol v tej chvíli o kus ďalej, pretože sa snažil nájsť niekoho, kto by kryt otvoril. Neskôr Ukrajinska pravda napísala, že prokuratúra vyšetruje zdravotnícke zariadenie, kde zostal pri vzdušnom údere kryt uzavretý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet