Na hlavný obsah

V materských školách sa začal výraznejšie šíriť šarlach

Podľa hovorkyne ÚVZ SR však netreba panikáriť.

V materských školách sa začal výraznejšie šíriť šarlach
Na ilustračnej snímke sa deti hrajú. Foto: RTVS

V materských školách sa začal výraznejšie ako v predchádzajúcich dvoch rokoch šíriť šarlach. Ide o infekčné ochorenie, ktoré spôsobujú streptokoky. Nepríjemné je, že z tohto ochorenia sa často nedá dostať hneď na prvýkrát. Vracia sa aj dva alebo trikrát po pár dňoch od posledného prekonania.

Počas pandémie sa dal výskyt šarlachu napočítať na prstoch rúk. Teraz sa situácia otočila a krivka výskytu, hlavne v materských školách, sa prudko zvyšuje. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mal k 23. máju nahlásených 187 prípadov šarlachu, kým v roku 2021 bolo za celý rok nahlásených iba 18 prípadov.

Hovorkyňa ÚVZ SR Dáša Račková tvrdí, že napriek tomu netreba panikáriť.

“Ak to porovnáme s rokmi počas pandémie, tak, samozrejme, že ten nárast hlásených prípadov tam evidujeme. Ak ale hlásené prípady porovnávame s rokmi pred pandémiou, nebadáme tam aktuálne zvýšený nárast týchto ochorení. Keď si zoberieme posledných 10 rokov, tak od roku 2013 do roku 2023, ak vyjmeme pandemické roky, tak každoročne sme mali nahlásených od 200 do 300 prípadov šarlachu.“ povedala.

Horúčka, angína a vyrážky

Hovorkyňa ÚVZ SR spresnila, že šarlach je ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkou, angínou a kožnými vyrážkami. Typické podľa nej je, že sa vyskytujú v podbrušku, v lakťovej jamke, na bokoch trupu alebo po spodnej časti stehien, najmä po vnútornej časti stehien.

Výskytu šarlachu sa venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

“Liečba je najmä antibiotická. Očkovanie či už proti angíne alebo šarlachu nie je k dispozícii. Ak ide o preventívne opatrenia, je veľmi dôležité dbať na základné hygienické návyky, ako je napríklad časté dôkladné umývanie rúk. Treba zostať doma, liečiť sa a kontaktovať lekára, ktorý potom určí ďalší postup liečby,“ dodala.

Nie všetky prípady šarlachu sú hlásené na ÚVZ SR, preto sú čísla výskytu šarlachu pravdepodobne vyššie. Zlou správou je, že imunita na šarlach sa síce získava, ale iba na konkrétny kmeň streptokoka, ktorý spôsobil ochorenie. Keďže kmeňov streptokokov je viac, tak sa prakticky ľudia môžu šarlachom nakaziť aj opakovane. Najčastejšie sa toto ochorenie vyskytuje u detí od 5 do 10 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko