Na hlavný obsah

V parku samovoľne spadol konár a strhol stĺpy elektrického vedenia. Skupina turistov sa mu len tesne vyhla

Turisti vyviazli bez zranení.

V parku samovoľne spadol konár a strhol stĺpy elektrického vedenia. Skupina turistov sa mu len tesne vyhla
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V parku v Červenom kláštore samovoľne spadol konár zo vzácnej chránenej lipy. Strhol tri stĺpy elektrického vedenia. Pod nimi sa v tom čase nachádzala skupina šiestich turistiek. Vyviazli bez zranení.

Masívnemu padajúcemu konáru unikli len tesne. „Ten konár spadol na elektrické vedenie, pod ktorým sme stáli ja a moja kamarátka. Našťastie sme sa rýchlo rozutekali. Mňa trochu lizol ten elektrický kábel po ramene, ju po hlave,“ opisuje účastníčka incidentu Beáta.

„Jeden kábel ju vlastne trafil do hlavy. Našťastie už bolo po výpadku prúdu,“ dodal očitý svedok a majiteľ bufetu v Červenom kláštore Ján Depta.

Na zemi skončili aj dva betónové a jeden drevený stĺp s kovovými elektrickými káblami. „Vraj sme mali šťastie, že zafungoval istič a teda elektrický prúd v tých kábloch nebol. Ale aj tak je to určite nepríjemné,“ pokračuje Beáta.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„Vec sa preveruje ako podozrenie zo spáchania prečinu všeobecného ohrozenia a prečinu poškodzovanie a ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia,“ uviedol hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobaník.

Miestni potvrdili, že nejde o prvý takýto incident. „Minulý rok tu spadol jeden konár, pred tým ďalší, nie je to tu bezpečné,“ tvrdí Depta.

Národná kultúrna pamiatka

V kláštornom parku „Pieninských líp“ je niekoľko stromov, ktoré už na prvý pohľad nevyzerajú príliš zdravo. A je zrejme len otázkou času , kedy sa z nich ulomí konár alebo aj celý kmeň.

Stromy sú súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky Červený kláštor a park je štátny majetok v správe Pamiatkového úradu SR. Prevádzkovateľom je NO Cyprián. Jej riaditeľ Milan Gacík potvrdil, že už pred časom po odborných posudkoch zrezali 13 stromov. Ďalšie treba odborne ošetriť. Projekt je už na stole.

„Budeme sa snažiť to riešiť podľa projektovej dokumentácie a posudkov k stavu drevín. No tak začneme okamžite na tom pracovať.“

Prípadom sa už aktívne zaoberá aj Správa Pieninského národného parku a je pripravená spolupracovať na riešení situácie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny