Na hlavný obsah

V Pompejach objavili fresku, ktorá zobrazuje vzdialeného predka dnešnej talianskej pizze

Na starej nástennej maľbe však chýba syr a paradajky.

V Pompejach objavili fresku, ktorá zobrazuje vzdialeného predka dnešnej talianskej pizze
Archeológovia našli v Pompejach fresku, na ktorej je zobrazený pokrm, ktorý mohol byť predchodcom dnešnej talianskej pizze. Foto: Profimedia

Archeológovia našli v Pompejach fresku, na ktorej je zobrazený pokrm, ktorý mohol byť predchodcom dnešnej talianskej pizze. Na starej nástennej maľbe však chýba syr a paradajky, uviedlo talianske ministerstvo kultúry. Informovala o tom agentúra AFP.

Freska zobrazuje strieborný podnos, na ktorom leží placka podobná pizzi, doplnená ovocím, ako sú granátové jablká a datle. Na podnose sa nachádza aj pohár naplnený červeným vínom. „To, čo zobrazili na stene starovekého domu v Pompejach, môže byť vzdialeným predkom tohto moderného pokrmu,“ uviedli archeológovia v dnešnom vyhlásení.

Fresku odhalili na stene domu, ku ktorému priliehala pekáreň. Čiastočne ju odkryli v 19. storočí a vykopávky sa tam obnovili v januári, uviedlo talianske ministerstvo kultúry. „V posledných týždňoch sa v pracovných priestoroch v blízkosti pece našli kostry troch obetí,“ uviedli odborníci.

Staroveký prístav Pompeje neďaleko Neapola spolu s rímskymi mestami Herculaneum, Stabiae a Oplontis zničil výbuch sopky Vezuv pred takmer 2 000 rokmi. Obyvateľov katastrofa zastihla nepripravených a mnohí z nich sa v posledných chvíľach života verne zachytili v popole.

Archeologický park Pompeje, ktorý sa tiež zapísal do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, je po rímskom Koloseu druhou najnavštevovanejšou pamiatkou v Taliansku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet