Na hlavný obsah

Vagnerovci opustili Rostov. Pri odchode ich povzbudzovali desiatky obyvateľov

Prigožin sa dočkal aj povzbudzujúceho pokriku.

Vagnerovci opustili Rostov. Pri odchode ich povzbudzovali desiatky obyvateľov
Prigožin pózuje pre selfie s obyvateľom mesta Rostov nad Donom. Foto: ČTK/AP

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa stiahli z mesta Rostov nad Donom, ktoré v sobotu (24. 6.) ráno obsadili, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva.

„Kolóna vagnerovských jednotiek opustila Rostov a (žoldnieri) zamierili do svojich poľných táborov,“ uviedol Golubev na platforme Telegram.

Vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich žoldnierov pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie, keď sa zmocnili mesta Rostov nad Donom na juhu Ruska a vydali sa smerom k Moskve.

Urobil tak po tom, ako v piatok (23. 6.) obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. Útok si podľa neho vyžiadal veľa obetí. Ruské ministerstvo obrany obvinenie poprelo.

Vzbura sa nakoniec skončila uzatvorením dohody medzi Kremľom a Prigožinom. Na jej základe sa Prigožin presunie do Bieloruska výmenou za to, že Kremeľ sa vzdá jeho stíhania za zosnovanie ozbrojeného povstania. Prigožin zároveň vydal svojim jednotkám rozkaz, aby sa vrátili do základní na Ukrajine.

Vagnerovci sa chystajú na odchod z mesta Rostov nad Donom späť do svojich základní.
Vagnerovci sa chystajú na odchod z mesta Rostov nad Donom späť do svojich základní.Foto: Profimedia

Starosta Moskvy Sergej Sobianin oznámil, že pondelok 26. júna bude v ruskej metropole dňom voľna aj napriek tomu, že nebezpečenstvo, ktoré hrozilo v súvislosti so vzburou už pominulo.

Sobianin vyhlásil budúci pondelok za deň pracovného voľna s cieľom minimalizovať riziká v rámci protiteroristického režimu, ktorý vyhlásili v Moskve.

Stále platia obmedzenia

Na ruskej diaľnici M4 v Moskovskej a Tulskej oblasti stále platia diaľničné obmedzenia, informovala o tom agentúra TASS. Práve po tejto diaľnici sa k Moskve priblížili vagnerovci.

Agentúra TASS pôvodne informovala, že ruská Federálna správa ciest zrušila všetky obmedzenia. Podľa tejto ruskej štátnej agentúry sa obrnené vozidlá sťahujú aj z kontrolných stanovíšť v Moskve.

Uzávierky diaľnic v sobotu zaviedli v Rostovskej, Voronežskej a Lipeckej oblasti.

Na niektorých záberoch na sociálnych sieťach je vidieť, ako desiatky obyvateľov Rostova nad Donom filmujú odchádzajúcich vagnerovcov a hlasno ich oslavujú. Prigožin sa pri odchode dočkal aj povzbudzujúceho pokriku. BBC News poznamenáva, že v posledných hodinách sa v tomto meste objavilo mnoho záberov, na ktorých verejnosť prejavuje žoldnierom podporu.

Podľa exilovej ruskej webovej stránky Meduza sa však policajti, ktorí sa po odchode vagnerovcov vrátili do ulíc, nie vždy dočkali takéhoto privítania. Na niektorých záberoch je vidieť, ako skupiny ľudí kričia na policajtov slová hanby a zrady.


       

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet