Na hlavný obsah

Včely sa usadili uprostred košického sídliska. Aj keď nie sú nebezpečné, odborníci neodporúčajú približovať sa

Roj sa usadil v stĺpe verejného osvetlenia.

Včely sa usadili uprostred košického sídliska. Aj keď nie sú nebezpečné, odborníci neodporúčajú približovať sa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dva prípady včelích rojov v blízkosti ľudských obydlí museli riešiť v uplynulých dňoch na košickom sídlisku Ťahanovce. Odborníci upozorňujú, že za normálnych okolností nebezpečné nie sú. Približovať sa ale neodporúčajú.

Roj včiel sa usadil priamo uprostred sídliska v stĺpe verejného osvetlenia. Niektorých obyvateľov poriadne vystrašil. Bolo ich tu až niekoľko tisíc.

„Občania dali vedieť, že prechádzajú po chodníku a včely ich môžu napadnúť. Čo aj je pravda, veď lietajú okolo nás. Ale nie sú také divoké, že by napadli človeka,“ vysvetlil starosta košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát.

Aj odborníci upozorňujú, že za normálnych okolností včela na človeka nemá dôvod zaútočiť. Odporúčajú však nepribližovať sa k takýmto rojom. Rojenie včiel trvá každoročne približne do slnovratu.

„Je to úplne prirodzená vlastnosť včelstiev, že sa plánujú množiť. A toto je obdobie, kedy pri intenzívnej znáške a obrovskom búrlivom rozvoji včelstva, nastáva pomerne ľahko rojová nálada,“ priblížil botanik a včelár Robert Gregorek.

Včeliemu roju v Košiciach sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Kontaktovať treba včelára a samosprávu

Odborníci druhým dychom dodávajú, že je v záujme včelára predísť rojeniu včiel. Je síce prirodzené, no pre produkciu medu nežiaduce. „Som bol veľmi prekvapený, lebo ten roj bol taký hrubý, že sa nezmestil do jednej krabice,“ dodal Ihnát.

Ak takýto roj v meste nájdete, kontaktovať môžete miestneho včelára alebo samosprávu „Včelár si ho často rád prisvojí, pretože to už od doby Márie Terézie to funguje tak, že prvú príležitosť má dostať miestny včelár, a ak zanedbá túto výsadu a povinnosť, potom sa hľadá iné riešenie,“ vysvetlil včelár Gregorek.

„Požiarnici chodia len keď je roj na nejakom nebezpečnom mieste, že niekoho ohrozuje. Väčšinou to končí smrťou včiel,“ uviedol predseda košického občianskeho združenia Asociácie včelárov Slovenska Michal Šimko.

Včely v stĺpe nie sú jediným prípadom za posledné dni na košickom sídlisku Ťahanovce. Podobný problém riešili aj na fasáde blízkeho paneláka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny