Na hlavný obsah

Verejný ochranca práv išiel na neohlásenú návštevu do Sečoviec. Cudzinci sa sťažovali na samotku či slzný plyn

Dostal päť sťažností.

Verejný ochranca práv išiel na neohlásenú návštevu do Sečoviec. Cudzinci sa sťažovali na samotku či slzný plyn
Na snímke Útvar policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach. Foto: RTVS

Samotka či používanie slzného plynu. Takéto sťažnosti si od cudzincov vypočul verejný ochranca práv, na návšteve Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach, ešte v apríli. Preto sa do Sečoviec vybral na neohlásenú kontrolu.

V zariadení zadržiavajú cudzincov, ktorí ilegálne vstúpili na územie Slovenska a čakajú na rozhodnutia úradov. Ombudsman dostal päť sťažností na pomery v zariadení.

Sťažnostiam cudzincom, ktoré riešil verejný ochranca práv sa venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

„Konkrétne použitie slzného plynu voči skupine cudzincov, sťažnosti proti poskytnutiu prístupu k zdravotnej starostlivosti, stravy a preto sme sa rozhodli sem vyjsť na tri dni a hĺbkovo prešetriť tieto podnety,“ spresnil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

V Sečovciach sa aktuálne nachádza 65 osôb, z toho sedem detí z rôznych krajín. Priestory v utečeneckom tábore sú monitorované.

„Sú tu dve miestnosti. To znamená cely s oddeleným režimom, tam žiaľ nie sú kamerové záznamy. My preskúmavame primeranosť o rozhodnutí tejto osoby do samotky. Skúmame dĺžku a primeranosť k tomu akého previnenia sa cudzinec dopustil,“ spresnil Dobrovodský.

Útvar policajného zaistenia pre cudzincov funguje v Sečovciach od roku 2007. Cudzinci sa tu zdržiavajú v priemere osemnásť mesiacov.

„Úrad vníma návštevu Verejného ochrancu práv ako plnenie svojich úloh vyplývajúcich z legislatívy a upravujúcu jeho činnosť a je pripravený vyjadriť sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré budú, veríme, objektívne zistené a posúdené,“ uviedla hovorkyňa oddelenia komunikácie Ministerstva vnútra Denisa Bárdyová.

O výsledkoch bude ombudsman informovať ministra vnútra, Prezídium Policajného zboru a verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny