Na hlavný obsah

Naša armáda ani spravodajské služby nič také neurobili, tvrdí Zelenskyj o výbuchoch plynovodov Nord Stream

Začali sa kopiť správy o tom, že za výbuchmi je Ukrajina.

Naša armáda ani spravodajské služby nič také neurobili, tvrdí Zelenskyj o výbuchoch plynovodov Nord Stream
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Kyjev nevedel nič o pláne súvisiacom s výbuchmi plynovodov Nord Stream. Uviedol to v stredu (7. 6.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo sa začali kopiť správy o tom, že za výbuchmi je Ukrajina. Informovala o tom agentúra AFP.

Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Bild uviedol, že ako prezident má právomoc vydávať príkazy, no takýto príkaz nevydal. „Nikdy by som to neurobil. Verím, že naša armáda a naše spravodajské služby nič také neurobili,“ uviedol Zelenskyj s tým, že by chcel o niečom takom vidieť dôkaz. „Na 100 percent o tom nič nevieme,“ dodal ukrajinský prezident.

Americký denník The Washington Post v utorok (6. 6.) informoval, že nemenovaná európska spravodajská služba oznámila americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), že vie o pláne ukrajinského špeciálneho operačného tímu nechať vybuchnúť plynovody Nord Stream.

Washington Post sa pri týchto tvrdeniach odvolal na uniknuté americké tajné dokumenty. Z ich zverejnenia obvinili zamestnanca Vzdušných síl Národnej gardy USA Jacka Teixeiru.

Z tajných dokumentov vyplýva, že európska spravodajská služba informovala o pláne CIA v júni, teda tri mesiace pred výbuchom. Podľa dokumentov mali výbuch naplánovať ukrajinskí vojenskí potápači podriadení priamo vrchnému veliteľovi ukrajinskej armády.

Sabotáž vyvolala regionálnu núdzovú situáciu

Plynovody Nord Stream 1 a 2 vybudovali na prepravu plynu z Ruska priamo do Nemecka. Podvodné výbuchy ich poškodili 26. septembra. V ich dôsledku ostali plynovody nepoužiteľné, čím Rusko prišlo o možný zdroj na zárobok miliárd dolárov z predaja plynu.

Zjavná sabotáž vyvolala regionálnu núdzovú situáciu, keďže prišlo k odrezaniu pre Európu dôležitého energetického zdroja, uvádza AFP. Z poškodenia plynovodov sa obviňovali viaceré krajiny vrátane Ruska, Spojených štátov a Ukrajiny, no všetky odmietli zodpovednosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet