Na hlavný obsah

Voda v nádrži stále chladí ukrajinskú jadrovú elektráreň, ubezpečila MAAE

Jej zamestnanci však už zaviedli opatrenia na obmedzenie spotreby vody.

Voda v nádrži stále chladí ukrajinskú jadrovú elektráreň, ubezpečila MAAE
Zničená priehrada Nova Kachovka. Foto: TASR/AP

Najväčšia európska atómová elektráreň stále dostáva vodu z priehrady, ktorá sa pretrhla počas bojov na Ukrajine. Uviedla to vo štvrtok (8. 6.) Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Informovala o tom agentúra AFP.

MAAE zároveň odmieta tvrdenia prevádzkovateľa danej priehrady o tom, že už nemôže dodávať vodu. „Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň pokračuje v čerpaní chladiacej vody z Kachovskej vodnej nádrže,“ uvádza sa vo vyhlásení MAAE.

Riaditeľ prevádzkovateľa priehrady Ukrhydroenerho Ihor Syrota uviedol, že hladina vody v priehrade klesla „pod kritickú hranicu 12,7 metra“. To znamená, že už nemôže zásobovať „nádrže v Záporožskej jadrovej elektrárni na jej chladenie“, povedal Syrota v ukrajinskej televízii.

Nádrž zabezpečuje chladiacu vodu elektrárni

Táto priehrada na juhu Ukrajiny sa nachádza na rieke Dneper. Tvorí nádrž, ktorá zabezpečuje chladiacu vodu pre Ruskom okupovanú jadrovú elektráreň Záporožie, vzdialenú približne 150 kilometrov proti prúdu rieky.

Priehradu poškodili v utorok (6. 6.). Z toho činu sa navzájom obviňujú Rusko i Ukrajina. Malo ísť o explóziu. MAAE vo vyhlásení uviedla, že informovala svojich expertov, že elektráreň po preskúmaní usúdila, „že by mala dokázať čerpať vodu z nádrže aj po tom, ako jej hladina klesne pod 12,7 metra“.

Agentúra uviedla, že preskúmanie zahŕňalo rozhovory s osobami, „ktoré majú skúsenosti a odborné znalosti“. „V týchto zložitých a náročných podmienkach to poskytuje ešte určitý čas pred prípadným prechodom na alternatívne dodávky vody,“ povedal šéf MAAE Rafael Grossi.

Alternatívy, medzi ktoré patrí i veľká chladiaca nádrž vedľa samotnej elektrárne, môžu zabezpečiť potrebnú chladiacu vodu pre elektráreň „na niekoľko mesiacov“, povedal Grossi.
„Napriek tomu je všeobecná situácia v oblasti jadrovej bezpečnosti a ochrany naďalej veľmi neistá a potenciálne nebezpečná,“ dodal Grossi, ktorý sa do elektrárne chystá na budúci týždeň.

Uviedol, že rozsah škôd nie je známy, a tiež nie je jasné, „kedy a na akej úrovni sa nádrž stabilizuje“.

Opatrenia na obmedzenie spotreby vody

Experti MAAE požiadali o prístup aj na miesto, kde sa meria hladina vody v nádrži, aby „nezávisle overili stav systémov, ktoré zabezpečujú chladiacu vodu“ pre elektráreň, uviedol Grossi.

Zamestnanci elektrárne už zaviedli opatrenia na obmedzenie spotreby vody a používajú ju len na „nevyhnutné činnosti súvisiace s jadrovou bezpečnosťou“, uviedol Grossi. Reaktory elektrárne už boli odstavené, ale stále potrebujú chladiacu vodu, aby nedošlo k jadrovej katastrofe.

Grossi opakovane vyzýva na ochranu tejto elektrárne, keďže v jej blízkosti došlo k ostreľovaniu a narušeniu jej kľúčových dodávok energie, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet