Na hlavný obsah

Voda zo zničenej Kachovskej priehrady zaplavila vyše tisíc domov. Niektoré majú nad hladinou iba strechy

Hladina rieky Dneper v Chersone stúpla už o 3,5 metra.

Voda zo zničenej Kachovskej priehrady zaplavila vyše tisíc domov. Niektoré majú nad hladinou iba strechy
Ľudia čakajú na evakuačný vlak na železničnej stanici v ukrajinskom Chersone. Foto: TASR/AP

Hladina vody zo zničenej Kachovskej priehrady na Ukrajine pomaly klesá. Živel zaplavil viac ako tisíc 850 domov na pravom brehu rieky Dneper. OSN upozorňuje, že naliehavú pomoc potrebuje viac ako 16-tisíc ľudí. Dôsledky pocítia státisíce obyvateľov. Postihnutých je 24 lokalít, informovala v stredu (7. 6.) agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

Na niektorých miestach z vody vyčnievajú iba strechy. Po ľuďoch, ktorí v domoch ostali uväznení, pátrajú drony. Tým, ktorých živel priamo neohrozuje, zatiaľ úrady zabezpečili dodávky pitnej vody. Vláda vyčlení 38 miliónov eur na výstavbu nového vodovodu. Podľa premiéra Denysa Šmyhala bude zabezpečovať dodávky pitnej vody do miest Kryvoj Rog, Nikopol a Marhanec.

Evakuovaní sú aj ľudia nachádzajúci sa v oblastiach južne od priehrady a Ruskom okupovaného Dnipra. Len z mesta Nova Kachovka, ktoré leží hneď vedľa zničenej vodnej priehrady, podľa starostu Vladimira Leontjeva premiestnili približne 900 obyvateľov. Predtým uviedol, že pod vodou bolo približne 600 domov.

Najmenej sedem ľudí je nezvestných v tomto okupovanom meste. Voda v oblasti však začala ustupovať, pričom doteraz klesla o 35 centimetrov, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Na opačnej strane Dnepra v noci nezaznamenali nič nezvyčajné.

Podľa spravodajcu RTVS na Ukrajine Mateja Šulca voda zaplavila územie, na ktorom žije približne 40-tisíc ľudí pozdĺž rieky Dneper. Na jej pravom brehu, ktorá je pod kontrolou Ukrajiny ide približne o 17-tisíc ľudí. Paradoxne, na druhej strane, ktorú okupuje Rusko je to okolo 25-tisíc.

Niektoré domy majú nad vodou len strechy

Rozsah záplav ukazujú satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je podľa agentúry Reuters vidieť množstvo zaplavených miest a dedín. Mnohé z domov majú nad vodou len strechy.

Satelitná snímka ukazuje zaplavené domy v povodí rieky Dneper.
Satelitná snímka ukazuje zaplavené domy v povodí rieky Dneper.Foto: ČTK/AP/Uncredited

„Všetko je ponorené vo vode, všetok nábytok, chladnička, potraviny, všetky kvety, všetko pláva. Neviem, čo mám robiť,“ opísala svoju situáciu 53-ročná obyvateľka Chersonu, najväčšieho mesta pod priehradou. Hladina Dnepra tu v utorok (6. 6.) stúpla už o 3,5 metra.

Priehradu, ktorá je jedným z najväčších vodných diel v Európe, zničili v utorok v skorých ranných hodinách. Ukrajina sa domnieva, že za zničenie môže Rusko, zatiaľ čo Moskva obviňuje Kyjev.

Informácie priamo z centra Chersonu priniesol spravodajca RTVS Matej Šulc:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet