Na hlavný obsah

Vodiči košickej MHD zrejme nedostanú vyššie mzdy. Hrozia štrajkom i výpoveďami

Primátor zatiaľ nepodpísal dodatok ku kolektívnej zmluve.

Vodiči košickej MHD zrejme nedostanú vyššie mzdy. Hrozia štrajkom i výpoveďami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V košickom dopravnom podniku (DPMK) sa znova skloňuje ostrý štrajk. Zamestnanci sú zároveň pripravení podať výpovede. Vyššie platy, ktoré im za mesiac máj sľúbili, zrejme nedostanú. Primátor nepodpísal nový dodatok ku kolektívnej zmluve, ktorý peniaze navyše zaručoval.

Zamestnanci košického dopravného podniku dostanú májovú výplatu vo štvrtok (8. 6.). Mala by byť vyššia. U vodičov o 19 percent, údržbárov o 17 percent a technicko- hospodárskych pracovníkov o 16 percent.

„Bol podpísaný dodatok k platnej kolektívnej zmluve. Pre nás je toto sväté písmo. Očakávame, že výplaty za máj sa navýšia,“ zdôraznila predsedníčka Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová.

Situáciu v košickom dopravnom podniku monitoroval redaktor RTVS Anton Gbur:

Lepšie mzdy však zamestnancom na účty zrejme nepripíšu. Dodatok, na ktorom sa odborári s vedením podniku dohodli, musí podpísať aj primátor. Zatiaľ tak neurobil.

„Odborári a generálny riaditeľ DPMK požadujú od mesta ďalšie milióny eur. V schválenom návrhu rozpočtu na tento rok dostal DPMK rekordný finančný príspevok. Takmer dvojnásobok toho, čo pred piatimi rokmi,“ argumentuje magistrát.

Radnica dodáva, že dodatok nemá krytie v rozpočte. Na budúci týždeň ho preto predloží poslancom na zastupiteľstve. Riaditeľ podniku však pripomína, že práve poslanci vyššie mzdy sľúbili vo februári v čase ostrého štrajku.

Zopakujú si februárový štrajk?

Rozpočet mesta počíta so sumou 28,5 milióna pre dopravný podnik. Februárové vyhlásenie však uvádza, že sa nepôjde pod úroveň financií z roku 2022, čo bolo 30,3 milióna. Čiže keby do rozpočtu pán primátor zapracoval 30,3 milióna, je to všetko plne kryté,“ vysvetlil generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák.

Zamestnanci sa cítia ako rukojemníci v spore medzi vedením mesta a firmy. „Len za tento rok nám odišlo 32 vodičov, čo je viac ako za celý minulý rok. Ďalšie výpovede sú na stole,“ priblížil odborár Ivan Horváth.

„Ak májové výplaty nebudú vyššie, nevylučujeme ani zorganizovanie ďalšieho ostrého štrajku,“ dodala Vindišová. Autobusy a električky v Košiciach na Valentína celý deň nepremávali. Do štrajku sa zapojili takmer všetci pracovníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny