Na hlavný obsah

Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom Aliancie, povedal Stoltenberg

Aliančné krajiny tiež Ukrajinu podporujú v jej obrane.

Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom Aliancie, povedal Stoltenberg
Generálny tajomník NATO v Osle 1. júna 2023. Foto: TASR/AP

Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom Aliancie, vyhlásil vo štvrtok (1. 6.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliančné krajiny tiež Ukrajinu podporujú v jej obrane proti ruskej ozbrojenej agresii. Vytrvajú v tom tak dlho, ako to bude potrebné. Dodal to pred začiatkom neformálneho rokovania ministrov zahraničia NATO, ktoré sa koná v Nórsku.

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková pri príchode uviedla, že dvere do Severoatlantickej aliancie zostávajú pre záujemcov o členstvo otvorené. Nie je ale možné, aby do NATO vstúpila krajina, ktorá bojuje vo vojne. „Je jasné, že nemôžeme hovoriť o prijatí nových členov, ktorí sú uprostred vojny,“ vyhlásila Baerbocková pred novinármi v Osle.

Na tom, že sa Ukrajina stane členskou krajinou Aliancie sa zhodol už samit organizácie v Bukurešti v roku 2008. Ďalší prístup NATO k brániacej sa krajine, ktorá už o vstup vlani v septembri formálne požiadala, bude kľúčovou témou júlového aliančného samitu v litovskom Vilniuse.

Na otázku, či sa postoj Aliancie nezmenil po tom, ako sa objavujú informácie o ukrajinských cezhraničných útokoch, odpovedal: „Naša pozícia je rovnaká ako na začiatku vojny, Ukrajina má právo brániť sa. „Ruská metropola Moskva taktiež tento týždeň čelila rozsiahlemu útoku bezpilotnými lietadlami.

„Všetci spojenci sa zhodujú na tom, že Moskva nemá právo veta, pokiaľ ide o rozširovanie NATO,“ povedal Stoltenberg novinárom. Je to postoj, ktorý Aliancia zastáva dlhodobo.

Ako vo štvrtok generálny tajomník NATO rovnako dodal, keď sa vojna skončí, treba zabezpečiť, aby „sa podobná ruská agresia už neopakovala“.

Hlavnými témami neformálneho rokovania ministrov zahraničia NATO sú práve vojna na Ukrajine, kolektívna obrana Aliancie a finančné prostriedky pre jej zabezpečenie a Čína. Uviedol to už skôr Stoltenberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet