Na hlavný obsah

Za nelegálny obchod s tisíckami ohrozených druhov vtákov dostal muž trojročnú podmienku

Do Španielska exempláre prepravovali z letiska v Košiciach.

Za nelegálny obchod s tisíckami ohrozených druhov vtákov dostal muž trojročnú podmienku
Vtáky, ktoré muž nelegálne predával do Španielska. Foto: Enviropolícia

Na tri roky podmienečne s odkladom na tri roky odsúdil súd v Rimavskej Sobote 49-ročného muža. Protiprávne obchodoval s takmer 2 400 jedincami ohrozených vtákov. Informuje o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR.

Muž si od marca 2014 do septembra 2018 protiprávne zaobstaral spolu 2 372 exemplárov rôznych ohrozených druhov vtákov. Následne ich premiestnil do Španielska za účelom predaja.

Spoločenská hodnota exemplárov rôznych ohrozených druhov papagájov a iných vtákov vyčíslila Štátna ochrana prírody SR na viac ako 96 000 eur. Ohrozené druhy vtákov zo Slovenska do Španielska prepravovali z letiska v Košiciach.

Muža sa podarilo odhaliť vďaka spolupráci špecialistov slovenskej a španielskej polície. Rovnako tak aj vysoko odbornej práci policajtov odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality a dozorujúceho prokurátora, uviedla Hrabovská.

Varovanie polície

Polícia upozorňuje občanov, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. Ak sa niekto takéhoto konania dopustí na Slovensku v rozsahu väčšom ako 133 000 eur, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky osem rokov.

Protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi štyri najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko