Na hlavný obsah

Za podvody s agrodotáciami jej hrozia roky väzenia. Pokračoval súd s exposlankyňou Smeru-SD Ľubicou Roškovou

Na pojednávanie neprišla.

Za podvody s agrodotáciami jej hrozia roky väzenia. Pokračoval súd s exposlankyňou Smeru-SD Ľubicou Roškovou
Exposlankyňa Smeru-SD Ľubica Rošková. Foto: RTVS

Podvody s agrodotáciami z minulosti riešia aj súdy. Za pochybné čerpanie peňazí čelí obžalobe bývalá poslankyňa za stranu Smer-SD Ľubica Rošková. Na piatkové (23. 6.) pojednávanie neprišla. V prípade dokázania viny jej hrozia roky vo väzení.

Ľubica Rošková podľa obžaloby čerpala agrodotácie aj na parkovisko, či staré letisko tak, ako by išlo o ornú pôdu. Od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) dostala viac ako 200-tisíc eur. Na súde vypočuli jedného z kontrolórov, ktorý si bol pozrieť pozemky na východe.

Súdnemu sporu s Ľubicou Roškovou sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Tých zistení tam je celkom extenzívny rozsah, je to zdokumentované aj foto dokumentáciou, z každého dielu bola vyhotovená. Boli tam celkom závažné zistenia týkajúce sa viacročného nehospodárenia,“ informoval kontrolór PPA.

Firma Ľubice Roškovej Agro Porúbka čerpala pochybné dotácie v rokoch 2016 a 2017. Pôdohospodárska platobná agentúra ich kontrolovala v roku 2018.

„Reálne k tomu neexistujú žiadne podklady, hej. Ja mám veriť niečomu, čo urobili kontrolóri, o čom neexistujú detailné záznamy. O tom, ako prebehla kontrola na mieste reálne záznamy nie sú,“ uviedol Ondrej Urban, advokát Roškovej.

„Ja vychádzam z takého predpokladu, že štátni zamestnanci, ktorí uskutočnili tú kontrolu, nemali dôvod vymýšľať si, klamať, zapisovať tam niečo iné. Dnes smerovalo veľa tých otázok k tomu, či sa navzájom kontrolovali, ja na to nevidím dôvod,“ vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR Ladislav Masár.

Niektorí kontrolóri sa k slovu nedostali

Súd plánoval výsluch troch kontrolórov platobnej agentúry, dvaja sa k slovu nedostali, pretože neboli ako štátni zamestnanci pozbavení mlčanlivosti.

„Podľa mňa bolo povinnosťou súdu zabezpečiť zbavenie mlčanlivosti, preto som navrhol čítať ich výpovede z prípravného konania, ktoré ku skutku v roku 2016 nehovoria absolútne nič,“ skonštatoval Urban

V prípade dokázania viny hrozí Ľubici Roškovej sedem až 12 rokov za mrežami. Poľnohospodárska platobná agentúra žiada náhradu škody 150 tisíc eur. Pojednávanie v prípade Ľubici Roškovej na špecializovanom trestnom súde pokračuje 21. júla. Čítať sa majú listinné dôkazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko