Na hlavný obsah

Zastropovanie cien potravín sa čoskoro skončí. Vláda pripravuje novú formu pomoci

V hre sú aj potravinové šeky.

Zastropovanie cien potravín sa čoskoro skončí. Vláda pripravuje novú formu pomoci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zastropovanie cien vybraných potravín sa pomaly končí. Nová vláda nad predĺžením už neuvažuje. Pomáhať chce adresnejšie. V hre je aj návrat potravinových šekov pre sociálne najslabšie skupiny ľudí.

Trojmesačné obdobie, počas ktorého sa viaceré potravinové reťazce zaviazali, že zastropujú ceny vybraných základných potravín, sa čoskoro skončí.

„Bolo to jedno z viacerých opatrení obchodných sietí ako bojovať s infláciou. Čo si myslím, že sa aj teraz darí, trhy sa upokojili. Tak ako každá obchodná sieť individuálne vstupovala do tejto iniciatívy, tak rovnako si to každý individuálne vyhodnotí a rozhodne sa, či nejakým spôsobom predĺži túto garanciu,“ uviedol predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Téme zastropovania cien potravín sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Analytik pripomína, že umelo držať ceny na nejakej úrovni môže mať aj negatívny efekt. Príkladom je situácia v susednom Maďarsku, ktoré bojovalo s nedostatkom benzínu na čerpacích staniciach.

„Ak máme dlhodobo silný svetový rast cien, napríklad potravín, tak snaha o umelé zastropovanie, umelý vývoj cien spravidla môže viesť k nedostatku tovaru. V extrémnom prípade aj k ďalšiemu nárastu ceny,“ vysvetlil analytik ČSOB Marek Gábriš.

Vláda hľadá iné riešenie

Úradnícka vláda pri svojom vymenovaní naznačovala, že jednou z jej priorít bude aj pomoc ľuďom s vysokými cenami potravín. Nad ich zastropovaním neuvažuje. „Musíme jednoducho zvážiť, ako čo najadresnejšie pomáhať, lebo na nejakú plošnú pomoc nebudeme mať k dispozícii peniaze,“ povedal premiér Ľudovít Ódor.

Tesne pred koncom vlády Eduarda Hegera politici otvorili otázku zavedenia konkrétnejšej formy pomoci. Poslanec Milan Vetrák (OĽANO) skloňoval potravinové šeky či kreditné karty pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

S touto myšlienkou pracuje aj úradnícka vláda. Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš si vie predstaviť adresnú pomoc vo forme potravinových šekov. Konkrétne riešenia plánuje predstaviť v programovom vyhlásení vlády.

Opozičný Smer-SD, ktorý dlhodobo kritizoval predchádzajúcu vládu za nedostatočnú pomoc, akýkoľvek krok proti zdražovaniu víta. Obáva sa však, že potravinové šeky nebudú stačiť.

Kým Slovensko od protiinflačnej garancie cien postupne odchádza, podobné opatrenie stále funguje vo Francúzsku. Keďže Parížu sa infláciu podarilo znížiť, najnovšie sa chce týmto opatrením inšpirovať Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika