Na hlavný obsah

Zatváranie a skracovanie ambulantných hodín na detských pohotovostiach vyvolalo vlnu nevôle

Nesúhlasia samosprávy a proti je aj asociácia nemocníc.

Zatváranie a skracovanie ambulantných hodín na detských pohotovostiach vyvolalo vlnu nevôle
Detská pohotovosť v Prievidzi. Foto: RTVS

Zatváranie a skracovanie ambulantných hodín na detských pohotovostiach vyvolali vlnu nevôle nielen medzi rodičmi. Nesúhlasia ani samosprávy a proti je aj asociácia nemocníc. Hovoria o nesystémovom riešení. Spôsobí preťaženie lekárov na detských oddeleniach a zhoršenie dostupnosti pediatrickej starostlivosti.

Medzi ôsmou a desiatou hodinou ošetrili na prievidzskej detskej pohotovosti dve pacientky, podľa lekárky ide o bežnú návštevnosť.

„Podľa mňa, keď boli lekárne otvorené, je to adekvátne, ale takto o ôsmej, aj teraz som jej napísala recept, ktorý si môže vybrať až ráno. Takže je to úplne zbytočné. A chodia aj také, že prišla mama a povedala, že dieťa tri týždne kašle,“ hovorí pediatrička na detskej pohotovosti v Prievidzi.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Prievidzská pohotovosť je jednou zo 61 detských pohotovostí. Do konca budúceho roka má zostať len 40. U ostatných sa majú zrušiť práve ambulantné hodiny po ôsmej. Ministerstvo pripravuje túto zmenu v spolupráci s primárnymi pediatrami.

„Aby sa nám nestávalo, že z dôvodu personálneho alebo zdravotného stavu alebo vekového zloženia lekárov budú zanikať pohotovosti nekontrolovane,“ upozornila prezidentka Slovenskej spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Elena Prokopová ešte koncom mája.

Problém sa môže presunúť do nemocníc

Podľa rezortu zdravotníctva v prípade zhoršenia zdravotného stavu majú pacienti navštíviť urgentný príjem alebo zavolať záchranku. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) s rušením nesúhlasí argumentuje, že vyšetriť dieťa musí pediater a problém sa presunie do nemocníc.

„Na detských oddeleniach v nemocniciach slúžia takisto starší detskí lekári, ktorí v prípade, že by sa detská pohotovosť zrušila, tak by museli prevziať túto starostlivosť. Čo je vysoko pravdepodobné, že by to odmietli a je možné, že by odišli z nemocníc. Už máme prvý prípad v Trebišove,“ hovorí prezident ANS Marián Petko.

Rezort zdravotníctva sľubuje, že bude o navrhovaných zmenách ešte diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny