Na hlavný obsah

Zdravotník násilím vyviedol pacienta z urgentného príjmu. Nemocnica udalosť prešetruje

Incident nakrútili pacienti v čakárni.

Zdravotník násilím vyviedol pacienta z urgentného príjmu. Nemocnica udalosť prešetruje
Video, na ktorom zdravotník ťahá pacienti po zemi von z nemocnice. Foto: RTVS

Video, ktoré vzniklo v košickej univerzitnej nemocnici, zachytáva zdravotníka, ktorý sa nevhodne správal k pacientovi. Muža ťahal po zemi von z urgentného príjmu. Zrejme ho nakrútili iní pacienti v čakárni a zverejnili na internete. Vedenie nemocnice udalosť prešetruje.

Na videu je zachytený vzlykajúci muž sediaci na zemi. Pristupuje k nemu zdravotník a z neznámych dôvodov ho vytiahne von z budovy.

„Takéto konanie voči človeku, ktorý z akýchkoľvek pohnútok vyhľadá zdravotnícke zariadenie, je neprípustné. Ospravedlňujeme sa aj všetkým prítomným pacientom, ktorí boli svedkami tohto incidentu,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Monika Krišková.

Incidentu v košickej nemocnici sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Je poľutovaniahodné, že vôbec k tomu došlo. Už sú aj takéto správy, že pán bol agresívny, že sa vyhrážal personálu zabitím a podobne. Veľmi dobre vieme, za akých ťažkých podmienok robia zdravotníci, ale napriek tomu si treba uvedomiť, že zdravotník je viazaný etickým kódexom, pacient má svoje práva,“ ozrejmila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Za neetické konanie zdravotníka nemocnica vyvodí zodpovednosť. „Takisto opätovne preškolíme všetkých našich zdravotníkov z etických kódexov, a to na obidvoch urgentných príjmoch,“ dodala Krišková.

Správne sa nezachovali ani ostatní pacienti

Za hrubé a neúctivé konanie voči pacientovi označil tento incident aj právnik. No adekvátne sa podľa neho nezachovali ani tí, čo incident nakrúcali.

„Treba zdôrazniť, aby sme to nevzťahovali len na prostredie poskytovania zdravotnej starostlivosti, pretože majú platiť nejaké základné spôsoby správania sa a zachovania dôstojnosti. Je dobré, že nemocnica to rieši, že to nezametú pod koberec a že prijíma konkrétne opatrenia,“ priblížil právnik Ivan Humeník.

„Nesmie sa používať akékoľvek fyzické ani psychické násilie. Treba rešpektovať pacienta aj vzhľadom na jeho sociálny status, na jeho intelektuálne schopnosti. Mali voliť úplne iný postup,“ doplnila Lévyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny