Na hlavný obsah

Zelenskyj je v Moldavsku. Prišiel na samit Európskeho politického spoločenstva v Kišiňove

Privítala ho moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Zelenskyj je v Moldavsku. Prišiel na samit Európskeho politického spoločenstva v Kišiňove
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návšteve Kišiňova. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok ráno prišiel na samit lídrov Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa koná v Moldavsku. Na červenom koberci ho privítala moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Ide o prvú návštevu Zelenského v susednej krajine od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Zelenskyj na sociálnych sieťach uviedol, že ho vo štvrtok v Moldavsku čaká tiež niekoľko bilaterálnych rokovaní.

Zelenského návšteva nebola vopred oznámená. „Dnes pracujeme v Moldavsku. Účasť na samite Európskeho politického spoločenstva. Mnoho bilaterálnych stretnutí,“ napísal ukrajinský prezident na Telegrame.

Prezident krajiny, ktorá sa už od vlaňajšieho februára s podporou Západu bráni ruskej agresii, dodal, že má plánu diskutovať o svojom mierovom pláne a tiež o možnom budúcom členstve Ukrajiny v NATO a v Európskej únii.

Chce hovoriť aj o systémoch protivzdušnej obrany Patriot. Ukrajina má aktuálne dve batérie Patriot – jednu poskytli Spojené štáty, druhú spoločne darovalo Nemecko a Holandsko.

Ukrajina a NATO

Zelenskyj po príchode pred novinármi zdôraznil, že Ukrajina je pripravená na to, stať sa členom Severoatlantickej aliancie a Kyjev teraz čaká, keď bude NATO pripravené ho prijať. O vstup Ukrajina požiadala vlani v septembri, ďalší postup Aliancie bude kľúčovou otázkou samitu NATO, ktorý sa uskutoční v júli v litovskom Vilniuse.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková vo štvrtok v Osle pred schôdzkou so svojimi kolegami z NATO pripomenula, že dvere do Aliancie zostávajú otvorené. Nemožno však podľa nej hovoriť o prijatí krajiny, ktorá je aktuálne „uprostred vojny“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a moldavská hlava štátu Maia Sanduová.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a moldavská hlava štátu Maia Sanduová.Foto: TASR/AP

V Moldavsku sa vo štvrtok stretnú lídri asi 50 európskych krajín a zástupcovia Európskej únie na druhom samite Európskeho politického spoločenstva.

Moldavsko, ktoré susedí s vojnou zmietanou Ukrajinou, prevzalo v organizácii samitu štafetu po Prahe. Vlani v októbri na prvom zasadnutí nového neformálneho európskeho bloku sa tam zišli zástupcovia 44 krajín a únijných inštitúcií.

Štvrtkovej konferencie sa zúčastní okrem iného francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz. Ale aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová alebo český premiér Petr Fiala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet