Na hlavný obsah

Zmeny v železničnom grafikone: Vo viacerých regiónoch sa zlepšia prípoje a pribudne viac spojení

Od nedele sa mení grafikon na železniciach.

Zmeny v železničnom grafikone: Vo viacerých regiónoch sa zlepšia prípoje a pribudne viac spojení
Ilustračná snímka vlaku. Foto: RTVS

Od nedele (11. 6.) sa mení grafikon na železniciach. Zmeny sa týkajú regionálnych aj medzištátnych vlakov. Vo väčšine prípadov sa prípoje vo viacerých regiónoch zlepšia a pribudne viac vlakových spojení.

Prvá zmena železničného grafikonu v tomto roku sa dotkne IC vlakov. Ranné a večerné IC vlaky budú zastavovať aj v Trnave a Liptovskom Mikuláši. Zlepší sa aj prípoj na IC do a z Humenného. „Vlaky z Humenného do Košíc často meškajú a vlaky do Bratislavy často nečakajú, a to isté aj opačne,“ vysvetlila cestujúca.

Zmeny sa týkajú aj cestujúcich do Nitry a Šurian. Jazdiť tu bude viac vlakov a upravia sa aj niektoré prípoje. Ďalšie zmeny sa týkajú liniek Vrútky-Prievidza a Horná Štubňa- Zvolen. Čas ich príchodu a odchodu sa upravil tak, aby sa predišlo dlhým meškaniam.

„Trasy viacerých vlakov, ktoré premávali na úseku Horná Štubňa- Hronská Dúbrava budú predĺžené do a zo Zvolena,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Cestujúci sa sťažujú, že grafikony na seba nenadväzujú.

Novému grafikonu sa venovala redaktorka Barbora Škulová a redakcia RTVS:

Pre starších ľudí sú časté zmeny mätúce

Dopravný analytik zlepšenie spojov víta, no upozorňuje, že príliš časté zmeny grafikonu môžu ľudí miasť. „Dnes potrebuje človek mať v telefóne aplikáciu, ktorá mu vyhľadáva spojenia. To je pre väčšinu populácie bezproblémové, ale máme ľudí starších, respektíve takých, ktorí odmietajú technológie. Pre nich to spôsobuje veľký problém,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Nový grafikon myslí aj na organizáciu mariánskej púte v Levoči. Prvého júla budú môcť cestujúci na trati zo Spišskej novej Vsi využiť 13 párov osobných vlakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko