Na hlavný obsah

Európe hrozí kríza a veľmi ťažká zima, ak Rusko zastaví dodávky plynu

Pred krízou varovala Medzinárodná energetická agentúra.

Európe hrozí kríza a veľmi ťažká zima, ak Rusko zastaví dodávky plynu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európe hrozí zimná plynová kríza, ak Rusko zastaví dodávky plynu, varovala Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Plné zásobníky nepredstavujú záruku proti opätovným turbulenciám na trhu, tvrdí agentúra. Informuje o tom Financial Times (FT).

Európu by podľa IEA mohla čakať veľmi ťažká zima, ak Rusko zastaví aj zvyšné dodávky plynu do regiónu a ak bude zima chladná.

IEA uviedla, že aj keď sa zásobníky plynu v Európe do októbra naplnia takmer na 100 percent kapacity, nie je to „žiadna záruka“ proti budúcemu napätiu na trhu. Očakávania, že európske zásobníky sa v predstihu naplnia, pomohli v posledných mesiacoch znížiť európske ceny plynu.

„Naše simulácie ukazujú, že chladná zima spolu s úplným zastavením dodávok ruského plynu do Európskej únie by mohla ľahko obnoviť cenovú volatilitu,“ uviedla IEA vo svojej výročnej správe o trhu s plynom.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v pondelok (17. 7.) klesla na 24,63 eura za megawatthodinu (MWh). To bolo najmenej od začiatku júna a približne o 90 percent menej v porovnaní s koncom augusta minulého roka. Vtedy sa cena referenčného kontraktu na plyn na vrchole energetickej krízy dostala nad 340 eur za MWh.

Európske zásobníky plynu sú aktuálne netradične plné. Podľa údajov Gas Infrastructure Europe naplnenosť zásobníkov presahuje 80 percent, čo je takmer 20 percentuálnych bodov nad päťročným priemerom. EÚ si stanovila cieľ, že ich do 1. novembra 2023 naplní na 90 percent. Podľa expertov tento cieľ dosiahne niekoľko mesiacov v predstihu.

Záleží na intenzite zimy

IEA uviedla, že v prípade kombinácie chladnej zimy, úplného zastavenia dodávok plynu z ruských plynovodov a nízkej dostupnosti skvapalneného zemného plynu (LNG) by sa zásobníky EÚ mohli v apríli budúceho roka naplniť len na 20 percent, čo by znamenalo hrozbu narušenia dodávok.

Ak však bude v Európe opäť mierna zima a dovoz LNG zostane v blízkosti minuloročných rekordov, „zásobníky by vykurovaciu sezónu ukončili s úrovňou zásob nad 50 percent kapacity aj bez ruského plynu dodávaného plynovodmi,“ uviedla IEA.

Na zabezpečenie bezpečných dodávok plynu počas zimy 2023/24 EÚ musí podľa IEA „pokračovať v štrukturálnom znižovaní dopytu po plyne“. Medzi dôležité opatrenia patrí zvýšenie energetickej účinnosti, rýchly rozvoj obnoviteľných zdrojov a inštalácia tepelných čerpadiel.

IEA takisto znížila strednodobý až dlhodobý výhľad dopytu po zemnom plyne v dôsledku globálnej plynovej krízy vyvolanej Ruskom. „Prudký nárast cien zemného plynu znížil jeho konkurencieschopnosť proti iným zdrojom energie. Jeho imidž spoľahlivého paliva spochybnilo prudké zníženie dodávok ruského plynu potrubím,“ uviedla.

IEA aktuálne predpovedá, že globálny rast dopytu po plyne v rokoch 2020 až 2024 dosiahne 200 miliárd kubických metrov (m3) namiesto pôvodne očakávaných 350 miliárd m3. IEA dodala, že na Európu pripadá viac ako polovica tejto revízie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika