Na hlavný obsah

Aktivistku Gretu Thunbergovú odsúdili za neuposlúchnutie policajta počas klimatického protestu

Dostala pokutu.

Aktivistku Gretu Thunbergovú odsúdili za neuposlúchnutie policajta počas klimatického protestu
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Švédsky súd v pondelok (24. 7.) odsúdil klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú za neuposlúchnutie policajných príkazov na zhromaždení vo švédskom meste Malmö a dal jej pokutu. Informoval o tom fotograf tlačovej agentúry AFP, prítomný v súdnej sieni.

Švédska klimatická aktivistka Thunbergová na okresnom súde v Malmö priznala, že minulý mesiac na zhromaždení neuposlúchla policajné príkazy, aby sa presunula inde. Odmietla však obvinenie, že spáchala trestný čin. Aktivistka argumentovala, že konala z nutnosti, pretože si to vyžaduje „klimatická kríza“.

„Je správne, že som bola v ten deň na tom mieste, a je správne, že som dostala príkaz, ktorý som neuposlúchla, ale odmietam spáchanie trestného činu,“ uviedla Thunbergová.

Sudca však vyhlásil, že napriek tomu sa musí za svoj čin zodpovedať, a dal jej pokutu 1 500 švédskych korún (130 eur) plus ďalších 1 000 korún (87 eur) určených do švédskeho fondu pre obete zločinov.

Chceli zablokovať prístav

Zhromaždenie organizované švédskou ekologickou skupinou „Ta tillbaka framtiden“ (Získajte späť budúcnosť) sa pokúšalo zablokovať prístav v Malmö na protest proti využívaniu fosílnych palív.

„Rozhodli sme sa, že nebudeme nezúčastnenými divákmi, ale radšej fyzicky zastavíme infraštruktúru pre fosílne palivá. Získavame späť budúcnosť,“ napísala vtedy Thunbergová na sociálnej sieti Instagram.

„Ak sa súd rozhodne, že našu akciu bude vnímať ako trestný čin, tak môže. My však vieme, že máme právo žiť a priemysel fosílnych palív tomu stojí v ceste,“ povedala hovorkyňa skupiny Irma Kjellströmová. Pred súd v Malmö predstúpi šesť členov organizácie, dodala.

„My mladí ľudia nemienime čakať, ale urobíme všetko, čo môžeme, aby sme zastavili tento priemysel, ktorý spaľuje naše životy,“ vyhlásila Kjellströmová. Vysvetlila, že skupina plánuje pokračovať v občianskej neposlušnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet