Na hlavný obsah

Bulharsko pošle Ukrajine prvú ťažkú techniku od začiatku vojny. Ide o približne 100 obrnených transportérov

Chválil to bulharský parlament.

Bulharsko pošle Ukrajine prvú ťažkú techniku od začiatku vojny. Ide o približne 100 obrnených transportérov
Sídlo parlamentu Bulharska. Foto: Eye Ubiquitous / Profimedia

Bulharský parlament v piatok (21. 7.) schválil vládny návrh poskytnúť Ukrajine približne 100 obrnených transportérov. Sofia tak Kyjevu dodá prvú ťažkú techniku od začiatku ruskej invázie. Informovala o tom agentúra AFP.

V parlamente podporilo predmetný vládny návrh 148 poslancov, proti ich hlasovalo 52. Bulharsko zároveň Ukrajine poskytne aj náhradné diely pre tieto vozidlá. Sofia nakúpila rôzne modely obrnených transportérov BTR sovietskej výroby ešte v 80. rokoch minulého storočia, nikdy ich však nepoužila.

„Toto vybavenie už nie je pre potreby Bulharska potrebné a môže vážne pomôcť Ukrajine v jej boji za zachovanie svojej nezávislosti a územnej celistvosti po neoprávnenej a nevyprovokovanej ruskej agresii,“ uviedol parlament v rozhodnutí.

Bulharsko, členská krajina EÚ aj NATO, má v skladoch množstvo zbraní sovietskej výroby, ktoré Kyjev žiada. Vyrába aj príslušnú muníciu pre tieto zbrane. Sofia však má historicky i kultúrne blízko k Moskve a krajina je v otázke vojenskej podpory pre Ukrajinu hlboko rozdelená, píše AFP.

Proruská strana rozhodnutie kritizuje

Šéf proruskej bulharskej strany Obnova Kostadin Kostadinov označil piatkové rozhodnutie parlamentu za „zradné a hanebné“. Proti schváleniu vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa rázne postavili aj bulharskí socialisti (BSP).

Bulharsko zatiaľ poslalo Kyjevu iba jeden balík vojenskej pomoci, ktorý zahŕňal najmä ochranné vesty a helmy. Nová prozápadná bulharská vláda vedená premiérom Nikolajom Denkovom koncom júna schválila druhý balík pomoci, ktorého podrobnosti nie sú známe. Podľa AFP zahŕňa muníciu i zbrane.

Bulharský zbrojársky priemysel – dôležitý výrobca ľahkých zbraní a streliva sovietskeho typu – sa značne rozbehol po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Tamojšie spoločnosti však predávali Kyjevu zbrane len cez sprostredkovateľské krajiny. Na začiatku vojny toto riešenie navrhol expremiér Kiril Petkov a pochvaľoval si ho aj Kyjev.

Po vlaňajšom páde Petkovovej vlády riadili krajinu dočasné kabinety navrhnuté prezidentom Rumenom Radevom, ktorý je proti poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine. Bulharský minister obrany Todor Tagarev nedávno povedal, že je za zmenu tejto politiky a chce začať s priamym predajom munície a zbraní Kyjevu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v júli navštívil Sofiu a žiadal o podporu, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet