Na hlavný obsah

Energetickú chudobu by mohli vyriešiť dotácie. Mnoho domov nespĺňa základné podmienky pre komfort

Slovenská akadémia vied definuje nový typ chudoby.

Energetickú chudobu by mohli vyriešiť dotácie. Mnoho domov nespĺňa základné podmienky pre komfort
Slovenské domácnosti sužuje energetická chudoba. Foto: Pexels

Ekonomická aj energetická kríza sa podpísala na stave slovenských domácností. Už niekoľko rokov ľudí sužuje takzvaná energetická chudoba. Pre reláciu Ekonomika :24 tento pojem priblížila Dušana Dokupilová z Centra spoločenských a psychologických vied SAV a energetická ombudsmanka Monika Jankovičová.

Obe odborníčky sa zhodli na tom, že príčinami energetickej chudoby sú nedostatok príjmu a slabá pomoc zo strany štátu. Pomôcť by mohli dotácie na rekonštrukciu domovov, no tie nie sú v súčasnosti nastavené tak, aby skutočne pomáhali sociálne slabším.

Aj keď program Obnov dom poskytoval príspevok pre tých, ktorí rekonštruovali svoj domov, žiadateľ ho dostal až po vykonaných úpravách. Dušana Dokupilová navrhuje, aby štát poskytoval príspevok už pred rekonštrukciou. 

Problém sú príjmy a zastaralé bývanie

Za domácnosť ohrozenú energetickou chudobou sa podľa Dokupilovej môže považovať domácnosť, ktorej po zaplatení faktúr za energie vrátane vodného a stočného zostane menej ako 1,5-násobok životného minima. Pre jednu dospelú osobu by to bolo zhruba 400 eur.

Často ide o ľudí, ktorí bývajú v starých a neopravených domoch či bytoch. Pre nižšie príjmy a vysoké výdavky si nemôžu dovoliť opatrenia, ktoré by ochránili ich komfort, ale často aj zdravie. Ide napríklad o zateplenie domu, opravu okien či kúpu klimatizácie. 

Podľa energetickej ombudsmanky Moniky Jankovičovej sú hlavným problémom príjmy. „Ak budú príjmy, ľudia zvládnu zaplatiť aj energie,“ hovorí Jankovičová a dodáva, že potom už bude na nich, či si budú chcieť šetriť formou dodatočného zrevitalizovania bývania.

Na ročnom období nezáleží

Ceny za elektrinu a plyn stúpli. Udržať komfort domácností je čoraz náročnejšie. Pritom nejde o problém jednej sezóny, občanov môže postihnúť v zime aj v lete.

„Energetickou chudobou sú ohrozené aj domácnosti, ktoré bývajú v bytových domoch v mestách,“ hovorí spoluautorka štúdie Dokupilová, ktorá pojem energetickej chudoby definovala.

Dodáva, že počas leta je diskomfortom ohrozených päť percent domácností. Počas vysokých teplôt mnohým ľuďom chýba klimatizácia, ktorá okrem pohodlia poskytuje úľavu tým, ktorým teplotné rekordy spôsobujú zdravotné problémy. V zime je to, naopak, nedostatok tepla. Počet problémových domácností sa tak môže vyšplhať aj na 20 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika