Na hlavný obsah

Iránsku herečku čakajú dva roky väzenia. Odsúdili ju za nenosenie hidžábu

Irán udeľuje ženám prísne tresty.

Iránsku herečku čakajú dva roky väzenia. Odsúdili ju za nenosenie hidžábu
Na snímke iránske ženy. Foto: Twitter/NowMyNews

Iránsky súd uložil dvojročný podmienečný trest odňatia slobody známej herečke za to, že na verejnosti nemala nasadený hidžáb. TASR o tom informuje na základe agentúry AFP citujúcej zo stredajších správ iránskych médií.

„Afsane Bajganová bola odsúdená na dva roky väzenia s podmienečným odkladom päť rokov za nosenie klobúka a nedodržiavanie zákona o hidžábe,“ informovala tlačová agentúra Fars. Predmetný zákon vyžaduje, aby ženy mali na verejnosti zahalenú hlavu aj krk.

Súd okrem toho nariadil tejto iránskej herečke, aby raz týždenne navštevovala psychologickú poradňu a liečila sa tam na údajnú „duševnú poruchu“ s „antirodinnými“ sklonmi. Potvrdenie o absolvovaní tejto „liečby“ má potom predložiť príslušným úradom. Verdiktom sa jej okrem toho zakazuje používať sociálne siete a na nadchádzajúce dva roky aj vycestovať z krajiny.       

K rozhodnutiu súdu došlo po tom, ako sa táto 61-ročná herečka objavila bez hidžábu na filmovej ceremónii a následne zdieľala fotografie z tohto podujatia na sociálnych sieťach.

Smrť ženy vyvolala rebéliu

Povinné nosenie hidžábu pre všetky ženy zaviedli v Iráne krátko po islamskej revolúcii z roka 1979. Afsane Bajganová okrem toho verejne vyjadrovala podporu vlaňajším masovým protestom, ktoré v Iráne vyvolala smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej.

Tá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Iránky od týchto protestov čoraz častejšie porušujú predpísané pravidlá obliekania. Tamojšie štátne médiá v nedeľu informovali, že do ulíc nasadili viac hliadok, ktoré tieto pravidlá kontrolujú a zadržiavajú osoby, ktoré ich nedodržiavajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet