Na hlavný obsah

Ivan Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra. Pripustil, že v kontroverzných statusoch nevolil šťastné slová

Z funkcie odchádza nerád.

Ivan Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra. Pripustil, že v kontroverzných statusoch nevolil šťastné slová
Exminister vnútra Ivan Šimko. Foto: TASR/Dano Veselský

Ivan Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra, na čele rezortu ho nahradil premiér Ľudovít Ódor. Riadením rezortu ho v stredu (19. 7.) popoludní poverila prezidentka Zuzana Čaputová.

Počas posledných týždňov sa Šimko dostal do sporov s vedením polície. Okrem toho, že sa minister údajne nedohodol so šéfom polície Štefanom Hamranom na istých personálnych otázkach, malo vraj šéfovi polície prekážať aj zasahovanie do niektorých citlivých káuz.

Situácia sa mala vyhrotiť v posledných dňoch. Hovorí sa o tom, že na stole malo byť ultimátum, že buď skončí vedenie polície na čele so šéfom polície Hamranom, ale aj riaditeľom NAKA Ľubomírom Daňkom alebo skončí minister vnútra.

Vyvrcholením sporov bol aj status povereného ministra k polícii, že „žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú.“

Šimko vidí dôvod sporu inde

Šimko uviedol, že z funkcie ministra vnútra neodchádza rád. „Nerád odchádzam od rozrobenej práce. Neuchádzal som sa o ňu, ale keď ma presvedčili, aby som sa do nej pustil, tak som ju chcel dokončiť,“ povedal.

Zdôraznil, že z funkcie ho neodvolali preto, že by zanedbal povinnosť, ale preto, že viacero policajných príslušníkov hrozilo, že odídu z funkcií.

„Zámienkou pre spor medzi mnou a policajným prezidentom sa stali moje dva statusy, ktoré som napísal,“ povedal a priznal, že v nich asi nevolil šťastné slová.

Zdôraznil, že do práce polície a orgánov činných v trestnom konaní nikdy nezasahoval. „Myslím si, že skutočný dôvod pre toto napätie bol iný,“ vyhlásil. Šimko tvrdí, že nepodpísal návrh na vymenovanie trestne stíhaného policajta na riadiaci post v policajnej inšpekcii. „Ukázalo sa, že minister nie je len automat na podpisovanie,“ uviedol.

Politizácia polície

„Vzniknutá situácia ma veľmi mrzí v osobnej aj pracovnej rovine. S pánom Šimkom sa mi spolupracovalo dobre,“ okomentoval odchod Šimka premiér. „Dôvera medzi ministrom a širokým vedením polície sa naštrbila natoľko, že sa ju nepodarilo obnoviť,“ dodal.

Podľa Ódora komunikované stanoviská ministra vnútra sú v rozpore s tým, k čomu sa jeho vláda zaviazala a v rozpore s tým, čo Slovensko potrebuje. „Politizácia polície je neprípustná, nie je to cesta,“ vyhlásil.

Premiér zároveň políciu aj občanov ubezpečil, že polícia bude mať naďalej, v medziach zákonnosti, rozviazané ruky.

Pozrite záznam TK exministra vnútra Ivana Šimka:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko