Na hlavný obsah

Ľudia, ktorí v noci málo spia, skôr zomierajú na nezdravé návyky

Tiež je u nich vyššie riziko predčasnej smrti, než pri ľuďoch aktívnych cez deň.

Ľudia, ktorí v noci málo spia, skôr zomierajú na nezdravé návyky
Ilustračná snímka spiacej ženy. Foto: Unsplash

Podľa vedeckej štúdie ľudia aktívni najmä v noci vedú s vyšším rizikom nezdravý spôsob života. Riziko predčasnej smrti je preto u nich o 9 percent vyššie, ako u ľudí, ktorí vstávajú skoro ráno a sú aktívni cez deň. informoval o tom denník Independent.

Výskum vedcov z Helsinskej univerzity skúmal zdravotné údaje takmer 23 000 dvojčiat vo Fínsku. Výsledky nedávno publikovali vo vedeckom časopise Chronobiology International. V období rokov 1981 až 2018 vyhodnotili údaje 22 976 mužov a žien. Miery rizika úmrtnosti vypočítali na základe 8 728 úmrtí.

Vedci sledovali vplyv chronotypu (prirodzený sklon človeka spať v určitom čase) na zdravie. Výsledky naznačujú, že vnútorné biologické hodiny nepriamo ovplyvnili aj úmrtnosť skúmaných ľudí. Nesúviselo to priamo s časom a množstvom spánku, ale s tým, že „sovy“ (ľudia aktívnejší v noci) v omnoho väčšej miere konzumovali tabak a alkohol.

Už predchádzajúce štúdie zistili, že „sovy“ majú vyššie riziko srdcovocievnych ochorení. Pribúdajú tiež dôkazy, že zdravie negatívne ovplyvňujú práca na nočné zmeny, dĺžka a kvalita spánku.

Vyberali si zo štyroch možností

Účastníci výskumu si mali vybrať zo štyroch možností: „Som jednoznačne ranný typ“, „Som do istej miery ranný typ“, „Som jasne večerný typ“ a „Som do istej miery večerný typ.“ Do úvahy sa bralo aj vzdelanie, denná konzumácia alkoholu, úroveň a dĺžka fajčenia, BMI a dĺžka spánku.

Z celkovej vzorky bolo ako „do istej miery“ večerný typ 7 591 ľudí a 2 262 ako „jednoznačne“ večerný typ, zatiaľ čo pre ranné typy to boli „do istej miery“ 6 354 a „jednoznačne“ 6 769. Nočné „sovy“ tiež pili alebo fajčili viac ako ranné „vtáčatá“. „Jednoznačne“ večerné typy tiež spávali kratšie ako osem hodín.

Pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny bola u jednoznačných „nočných sov“ o deväť percent vyššia v porovnaní s „rannými vtáčatami“. Úmrtia však spôsobilo najmä fajčenie a alkohol, nie samotný chronotyp.

„Už dlho vieme, že tí, ktorí uprednostňujú večerný život, mávajú s väčšou pravdepodobnosťou poruchu užívania alkoholu a tiež častejšie užívajú iné návykové látky vrátane tabaku,“ povedal pre CNN špecialista na spánkovú medicínu profesor Bhanu Prakash Kolla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet