Na hlavný obsah

Nedávno balil ryby v továrni v Dánsku, teraz je z Vingegaarda dvojnásobný šampión Tour

Druhému Pogačarovi nadelil viac ako sedem minút.

Nedávno balil ryby v továrni v Dánsku, teraz je z Vingegaarda dvojnásobný šampión Tour
Jonas Vingegaard vybojoval na 110. ročníku Tour de France druhé celkové víťazstvo v rade. Foto: TASR/AP

Pred tromi rokmi bol len domestikom na zvlnený terén, po nedeli je z neho dvojnásobný šampión Tour de France. Dánsky cyklista Jonas Vingegaard zrušil nastupujúcu éru Tadeja Pogačara a slovinského protivníka na vrchol tak skoro pustiť nemieni.

Cyklistika pritom nebola pre Vingegaarda šport číslo jeden. Bicykel bol skôr akýmsi doplnkom vo futbalovom tréningu. Zamiloval sa do nej až v roku 2007, keď preteky Okolo Dánska prechádzali jeho regiónom. Až do konca juniorskej kariéry jazdil v menších dánskych kluboch, popritom pracoval na rybacom trhu a neskôr v továrni na ryby.

Pôvodne mal byť náhradníkom

V roku 2016 si ho všimol dánsky kontinentálny tím ColoQuick-Cult, ktorý mu po krátkych testoch okamžite ponúkol zmluvu. Prišli prvé víťazstvá, pozornosť na seba strhol na pretekoch Okolo Poľska (2019).

V sezóne 2021 už na seba upozorňoval od začiatku, na Tour však pôvodne ani nemal ísť. Do zostavy ho povolali iba ako náhradníka za Toma Dumoulina. „Po pádoch Primoža Rogliča však prevzal rolu lídra tímu a z ničoho nič si prišiel pohodlne pre druhé miesto v Paríži za Pogačarom,“ píše portál cycling-info.sk. Nikto vtedy netušil, že ďalšie dva roky si s Pogačarom vymenia role.

Tento rok uštedril Slovincovi definitívne k.o. v jedinej časovke tohtoročného itineráru podujatia, keď bol o 1:38 min. rýchlejší než jeho súper z UAE Team Emirates. Tomu patrilo v končenom poradí druhé miesto a stal sa najlepším jazdcom do 25 rokov.

Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard
Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard si medzi sebou rozdelili celkové triumfy na Tour počas posledných štyroch rokov. Foto: TASR/AP

„Bola to úžasná Tour pre mňa a aj pre môj tím. Som šťastný, že som v Paríži na pódiu a ešte raz v bielom. Do budúcnosti viem lepšie, čo môžem od seba očakávať. Je to krásny šport. Vzájomne sa tlačíme na hranicu svojich možností. Túto éru si môžeme všetci vážiť a tešiť sa z nej, pretože súboje sú skvelé,“ vyhlásil Pogačar.

Vingegaard dokázal obhájiť triumf na najslávnejších pretekoch, keď v prvých dvoch etapách záverečného týždňa „zničil“ svojho jediného konkurenta. Slovinec stratil v časovke 1:38 minúty a v nasledujúcej kráľovskej etape ďalších takmer šesť minút.

Nakoniec prehral so svojím sokom o 7:29 minúty. „Som hrdý a šťastný, vyhrali sme druhýkrát. Je to naozaj úžasné. Dnes tu bolo veľa Dánov, čo je skvelé. Musíme sa poďakovať môjmu tímu i rodine, ale aj celému Dánsku. Podporujú ma a som za to naozaj vďačný. Bola to dlhá cesta, ale ubehla veľmi rýchlo. Boli to nesmierne ťažké preteky a skvelý súboj s Tadejom. Každý kúsok som si užíval,“ povedal obhajca triumfu.

Ešte pred nedeľňajšou etapou navyše oznámil, že tento rok pôjde aj na španielsku Vueltu a holandská stajňa tak môže vyhrať všetky tri Grand Tours v sezóne. Na Giro d´Italia triumfoval Slovinec Primož Roglič.

Podozreniam z dopingu sa nevyhol

Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme si pomohol boxerským slovníkom, aby opísal priebeh súboja o titul medzi Vingegaardom a Pogačarom, ktorý vyznel jasne v prospech Dána. „V 16. kole dostal úder do brucha, tváre aj brady, ocitol sa na zemi a už sa nedokázal pozviechať.“

Otázkam na doping čelili asi všetci víťazi Tour v tomto miléniu a nevyhol sa im ani Vingegaard. Navyše pre veľké kauzy v dánskej cyklistike. Doteraz jediný víťaz Tour z krajiny Bjarne Riis (1996) sa po konci kariéry priznal k užívaniu EPO v rokoch 1993 až 1998.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard v časovke dominoval s pohodlným náskokom pred zvyškom štartovej listiny. Foto: TASR/AP

Rovnako aj ďalší dánsky cyklistický velikán Michael Rasmussen, ktorého v roku 2007 stiahol vlastný tím Rabobank z Tour, i keď bol po 16. etape na čele poradia a blízko k triumfu. „Sme úplne čistí. Všetci z nás. Môžem to povedať za celý tím. Nikto z nás neberie nič zakázané,“ vyhlásil vlani Vingegaard, ktorý aj tento rok čelil podobným otázkam.

„Neberiem nič, čo by som nedal mojej dcére. Určite by som jej nedal žiadny doping. Rozumiem, že je ťažké dôverovať, ale hovorím to od srdca,“ citovala ho agentúra AFP.

Na tretej a štvrtej priečke bratské duo

Veľkými hrdinami Tour sú aj bratia Yatesovci, ktorým sa darilo hneď v prvej etape a v 20. zavŕšili úspešný ročník, keď finišovali s najlepšími a napokon si vybojovali tretie a štvrté miesto celkového poradia.

Cez sklamaného Španiela Carlosa Rodrigueza sa na štvrtú pozíciu dostal Simon Yates, ktorý to na Tour roky skúšal, no akoby bola pre neho zakliata. Síce sa tento rok na „bedňu“ tesne nedostal, ale tešilo ho, že aspoň zostala v rodine.

„Na začiatku som sa zameriaval na etapové víťazstvo. V závere som sa ešte snažil čo najviac si zlepšiť pozíciu v celkovej klasifikácii. Napokon to dopadlo skvele pre mňa i brata, môžeme si spolu otvoriť fľašu červeného vína,“ uviedol Simon Yates.

Sagan si svoju derniéru užil


Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) sa rozlúčil s Tour jedenástym miestom v záverečnej etape s cieľom na Elyzejských poliach. Na slávnych pretekoch debutoval v roku 2012 a počas nasledujúcich rokov v nich nazbieral dvanásť etapových triumfov a rekordných sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže.

Tentokrát si víťazstvo nepripísal a priznal, že od seba očakával lepšie výkony, no svoju derniéru na francúzskych cestách si užil. „Konečne sme v Paríži. Som šťastný a rád, že to bola posledná Tour. Som unavený. Prežil som tu dobré chvíle, Tour sú najväčšie a najlepšie preteky na svete, ale už mám toho dosť. Je koniec, ale čo už, život ide ďalej,“ povedal v cieli pre Eurosport.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport