Na hlavný obsah

Niektoré firmy začali prepúšťať zamestnancov, môže za to pomalý rast ekonomiky

Ubúdať začali aj v gastrosektore.

Niektoré firmy začali prepúšťať zamestnancov, môže za to pomalý rast ekonomiky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré odvetvia začali znižovať počet zamestnancov. Môže za to pomalý rast ekonomiky. Podľa štatistického úradu zamestnanci ubúdajú napríklad v reštauráciách a z trhu s nehnuteľnosťami.

Ľudia podľa analytika vyčerpali svoje úspory našetrené počas pandémie a preto nenakupujú domy ani byty. Oblasť realít preto už nepotrebuje toľko zamestnancov.

„Aj v sektore priemyslu v eurozóne nie je dobrá situácia. Produkcia je tiež v miernom útlme, čiže aj priemysel pokračoval v miernom znižovaní zamestnancov,“ priblížil analytik Michal Lehuta.

Ako je so zamestnanosťou, respektíve nezamestnanosťou zisťovala v spravodajstve RTVS redaktorka Diana Kovaľová:

Pokles počtu zamestnancov je podľa najnovších štatistík za máj aj v reštauráciách. „V porovnaní s minulým rokom, kde sa prejavovala odložená spotreba. Čiže ľudia mali väčšiu chuť v mimosezónnom období navštevovať naše zariadenia a chodiť na predlžené víkendy. Teraz sa už prejavuje šetrenie,“ vysvetlil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Dosah hospodárskej krízy, pandémie či pretrvávajúca dvojciferná inflácia. Toto sú podľa zamestnávateľov dôvody, pre ktoré mnohé firmy nemajú peniaze. Nemajú preto záujem prijímať nových ľudí.

„Konkurencieschopnosť nášho podnikateľského prostredia klesla. Toto všetko má vplyv na to, že mnohé firmy začali byť veľmi opatrné, pokiaľ ide o prijímanie nových zamestnancov. Dokonca menia štruktúru svojich ľudských zdrojov. Niekde dochádza aj k prepúšťaniu,“ spresnil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Veľa pracovných ponúk

Pokles zamestnanosti však podľa analytika neznamená automaticky nárast nezamestnanosti. Počet ľudí bez práce totiž klesá tiež. Pracovných ponúk je viac ako 75-tisíc.

„Máme historicky nízku mieru nezamestnanosti, ktorá napriek tomu stále pokračuje v poklese. Blíži sa k historickým minimám, a to je dané aj tým, že nám klesá počet obyvateľov v produktívnom veku. Paradoxne môže mierne klesať aj zamestnanosť aj nezamestnanosť,“ doplnil Lehuta.

Analytik dodáva, že spomalený rast ekonomiky, a s tým spojený nezáujem o prijímanie nových pracovníkov, sa bude v niektorých firmách prejavovať aj v ďalších mesiacoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika