Na hlavný obsah

Niektoré potraviny sú zbytočne predražené, obchodníci žiadajú zníženie DPH

Rastlinné varianty živočíšných potravín majú dvojnásobne vyššiu sadzbu.

Niektoré potraviny sú zbytočne predražené, obchodníci žiadajú zníženie DPH
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na prvý pohľad konkurenčné potraviny, no viaceré z nich sú v nevýhode. Obchodníci upozorňujú na dvojnásobne vyššiu DPH pri niektorých výrobkoch, ktorá ich zbytočne zdražuje. V čase vysokej inflácie chceli rozdiely vyrovnať s pomocou politikov, no dodnes sa to nepodarilo.

Zníženú desaťpercentnú DPH majú už roky mnohé druhy mäsa, mlieko aj mliečne výrobky. Naopak, ich rastlinné varianty musia počítať s dvojnásobne vyššou sadzbou.

„Pokiaľ je, napríklad, mliečny syr so zvýhodnenou DPH, tak nemala by byť jeho alternatíva znevýhodnená vyššou DPH,“ myslí si výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher.

Napríklad v Česku teraz znižujú DPH rastlinným mliekam. Takéto produkty odporúča daňovo zvýhodniť aj Európska komisia. U nás po tom volajú obchodníci aj neziskové organizácie formou petície. Proti sú spracovatelia mäsa.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„V prípade, ak by mali byť predmetom zníženej DPH takéto druhy potravín, znížená DPH by sa mala vzťahovať už na všetky druhy potravín bez rozdielu,“ uviedla v stanovisku výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

„Máme tu, samozrejme, chuťové preferencie, máme tu ľudí, ktorí majú intoleranciu laktózy, ale na druhej strane tu máme aj ekologický aspek,t ktorý treba reflektovať,“ skonštatoval výživový poradca Radek Látal.

„Približne dve tretiny Slovákov majú rôzne mliečne intolerancie. Takýto krok by im výrazne pomohol,“ upozorňuje Tuchscher.

Problém bude riešiť až ďalšia vláda

Obchodníci menujú aj ďalšie potraviny, ktoré by mohli podľa nich zlacnieť, ak by sa im DPH znížila.

„Hovoríme, aby sa urobil v DPH poriadok, lebo napríklad v ovocí a zelenine máme rozličné sadzby DPH. Napríklad na marhuľu a broskyňu alebo na mrkvu a petržlen. Sú to príbuzné potraviny, ale niekde doplácame desať- a niekde 20-percentnú DPH. Rovnako aj gramážovo – rožok do 50 gramov má 10-percentnú, nad 50 gramov 20-percentnú DPH,“ priblížil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Problém nevyriešili ani poslanci zo Sme rodina a zo Smeru-SD, ktorým ho tlmočili odborníci za okrúhlym stolom. Prehodnotiť súčasný systém si vie predstaviť rezort financií, no už to nestíha.

„Podobné úpravy si vyžadujú zmenu legislatívy. Bude tak záležať na ďalšej vláde, aké zmeny nakoniec predloží,“ napísalo v stanovisku ministerstvo financií.

Naposledy upravovala zoznam potravín exministerka Gabriela Matečná. Odborníci počítajú, že zníženie DPH len pri rastlinných alternatívach mlieka či mäsa, štátny rozpočet byto stále približne päť až šesť miliónov eur ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika