Na hlavný obsah

Nórska horolezkyňa dosiahla nevídaný úspech, všetkých 14 osemtisícoviek zdolala v rekordne rýchlom čase

Dvojica ich zvládla za tri mesiace a jeden deň.

Nórska horolezkyňa dosiahla nevídaný úspech, všetkých 14 osemtisícoviek zdolala v rekordne rýchlom čase
Nórska horolezkyňa Kristin Harilová a jej nepálsky sprievodca Šerpa Tendžin. Foto: ČTK/AP

Nórska horolezkyňa Kristin Harilová a jej nepálsky sprievodca Šerpa Tendžin, známy ako Lama, vytvorili vo štvrtok (27. 7.) rekord v najrýchlejšom zdolaní všetkých 14 osemtisícoviek sveta. Vo vyhlásení to uviedol ich tím, informovala tlačová agentúra AFP.

Dvojica zvládla 14 osemtisícoviek za tri mesiace a jeden deň. Ich posledným vrcholom bola K2. Tento rekord odráža „ich neochvejné odhodlanie, tímovú prácu a úplnú vytrvalosť počas tohto monumentálneho úsilia“, uvádza sa vo vyhlásení.

Dvojica prekonala rekord britského dobrodruha narodeného v Nepále Nirmala Purdžu, ktorý v roku 2019 dosiahol tento výkon za šesť mesiacov a šesť dní. Purdža sa v súčasnosti pokúša o rekord v najrýchlejšom výstupe na vrcholy všetkých 14 osemtisícoviek bez prídavného kyslíka.

Na všetkých 14 najvyšších vrcholov sveta vystúpilo viac ako 40 ľudí, z toho však len niekoľko žien.

Harilová (37) pochádza z mesta Vadsö na najsevernejšom cípe Nórska, kde má najvyšší kopec nadmorskú výšku iba 633 metrov. Horolezectvu sa venuje od roku 2015.

Ako prvý vystúpil na vrcholy všetkých 14 osemtisícoviek v rokoch 1970-1986 taliansky horolezec Reinhold Messner.

Sú nimi: Mount Everest (Nepál/Čína), K2 (Pakistan/Čína), Káčaňdžunga (Nepál/India), Lhoce (Nepál/Čína), Makalu (Nepál/Čína), Čho Oju (Nepál/Čína), Dhaulágirí (Nepál), Manaslu (Nepál), Nangá Parbat (Pakistan), Annapurna (Nepál), Gašerbrum I (Pakistan/Čína), Broad Peak (Pakistan/Čína), Gašerbrum II (Pakistan/Čína) a Šiša Pangma (Čína).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet