Na hlavný obsah

Odsúdili vodiča nákladného auta, ktorý pri zrážke s autobusom zavinil smrť 12 ľudí

Nehoda sa stala pri Nitre pred takmer štyrmi rokmi.

Odsúdili vodiča nákladného auta, ktorý pri zrážke s autobusom zavinil smrť 12 ľudí
K dopravnej nehode autobusu a nákladného auta došlo blízko Nitry 13. novembra 2019. Foto: HaZZ

V Nitre sa vo štvrtok (27. 7.) konalo súdne pojednávanie s vodičom nákladného auta, ktorý podľa obžaloby zavinil nehodu linkového prímestského autobusu. Zahynulo pri nej dvanásť ľudí. Z toho päť tínedžerov. Tragédia sa stala 13. novembra 2019 neďaleko Nitry. Vodič uznal svoju vinu. Súd ho odsúdil na osem rokov väzenia.

Na hlavné pojednávanie na Okresný súd v Nitre prišli aj príbuzní obetí havárie. Mali slzy v očiach. V súdnej sieni si od obžalovaného vodiča nákladiaka vypočuli slová ľútosti a ospravedlnenia.

Súdny proces s vodičom nákladného auta monitoroval v spravodajstve RTVS redaktor Miroslav Lyko:

Nákladné auto, ktoré obžalovaný vodič v deň nehody šoféroval, malo podľa obžaloby podhustené vonkajšie pneumatiky, čo spôsobilo, že pri rýchlosti 90 kilometrov za hodinu sa pre nerovnosť na ceste dostalo do smerovej nestability.

Nákladiak sa prevrátil na bok a vošiel do cesty protiidúcemu autobusu na linke Nitra – Kolíňany. Zahynulo v ňom dvanásť cestujúcich, ďalších 19 utrpelo zranenia. Vodič svoju vinu priznal. Súd ho odsúdil na osem rokov väzenia s minimálnym stupňom stráženia.

Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, vodič sa do 15 dní môže proti výške trestu odvolať. Náhradu škody si poškodení môžu uplatniť v civilnom procese.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny