Na hlavný obsah

Podozrivý zo streľby na letisku v Kišiňove zomrel vo vyšetrovacej väzbe

Pri zásahu špeciálnej jednotky utrpel desať strelných rán.

Podozrivý zo streľby na letisku v Kišiňove zomrel vo vyšetrovacej väzbe
K streľbe na letisku v moldavskom hlavnom meste došlo v piatok po tom, čo úrady nepovolili 43-ročnému mužovi z Tadžikistanu vstup do krajiny. Foto: TASR/AP

Muž podozrivý zo zastrelenia dvoch príslušníkov bezpečnostných zložiek na letisku v Kišiňove z minulého piatka (30. 6.) zomrel vo vyšetrovacej väzbe. Úmrtie mali zapríčiniť mnohopočetné strelné zranenia, ktoré utrpel pri zásahu špeciálnej jednotky. V noci na utorok (4. 7.) o tom informovali miestni predstavitelia, uviedla agentúra Reuters.

K streľbe na letisku v moldavskom hlavnom meste došlo v piatok po tom, čo úrady nepovolili 43-ročnému Rustamovi Asurovovi z Tadžikistanu vstup do krajiny. Príslušníci bezpečnostnej služby sa muža po zamietnutí vstupu do krajiny snažili odviesť nabok. Jednému z nich však vzal pištoľ a začal strieľať. Krátky čas tiež držal rukojemníkov, no napokon ho zneškodnila špeciálna jednotka. Asurov pri zásahu utrpel desať strelných rán, ktorým v pondelok (3. 7.) vo vyšetrovacej väzbe podľahol.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ešte v piatok oznámila, že o život prišiel jeden z pohraničníkov a zamestnanec bezpečnostnej služby letiska. Obete posmrtne vyznamenali. Na utorok vyhlásili v Moldavsku deň štátneho smútku.

Vyšetrovatelia zistili, že Asurov bol zapletený do nedávneho únosu bankového úradníka v Tadžikistane. Už predtým bol odsúdený na 13 rokov väzenia za účasť na ozbrojenej lúpeži v zmenárni z roku 2012, keď si v športovej taške odniesol takmer 100 000 dolárov. Na slobodu ho prepustili v roku 2019 v rámci prezidentskej amnestie.

Moldavská generálna prokuratúra začala oficiálne vyšetrovanie „zlyhania a nedostatočného plnenia si povinností osôb zodpovedných za bezpečnosť letiska“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet