Na hlavný obsah

Polarizáciu spoločnosti, ktorú spôsobila reforma súdnictva, cítiť aj v uliciach Jeruzalema

Od rána sa pred Knessetom zhromažďujú demonštranti.

Polarizáciu spoločnosti, ktorú spôsobila reforma súdnictva, cítiť aj v uliciach Jeruzalema
Izraelčania protestujú proti zákone o reforme súdnictva pred Knesetom v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Izraelský parlament schválil prvú časť kontroverznej reformy súdnictva, proti ktorej od januára protestujú stovky tisíc odporcov. Za reformu hlasovalo 64 poslancov zo 120 členného Knessetu. Proti nebol nikto, pretože opozícia na protest zo sály odišla.

Od rána sa pred parlamentom zhromažďujú tisícky demonštrantov, zablokovali ulice v okolí parlamentu, polícia proti nim opakovane zakročila vodným delom.

Pred Knesset naďalej prichádzajú stovky demonštrantov. Ulicu aj blízky park zaplavili bielo-modré vlajky. Ľudia skandujú heslá, najčastejšie slová demokracia, vzbura a hanba. V parku stanuje niekoľko stoviek ľudí už od víkendu, neodrádzajú ich ani vysoké horúčavy.

Viacerí demonštranti neskrývajú svoje rozhorčenie z toho, že legislatíva prešla. Mnohí z nich sú potomkovia ľudí, ktorí pred 75 rokmi prišli na Blízky východ založiť štát Izrael a ten sa podľa nich dnes rozpadá.

Tvrdia, že krajina prechádza najväčšou krízou od svojho vzniku. Prirovnávajú to dokonca k vojnám, ktoré Izrael viedol so svojimi susedmi, až na to, že Izraelčania dnes – symbolicky povedané – bojujú proti Izraelčanom.

Polarizáciu spoločnosti je naozaj cítiť na izraelských uliciach. Najmä ortodoxná komunita sa často pri pohľade na demonštrantov nezdrží a kričí heslá na podporu vlády.

Dôsledky reformy súdnictva

Najvyšší súd po schválení reformy príde o možnosť zrušiť rozhodnutie vlády na základe takzvaného systému rozumnosti. Izrael nemá od svojho vzniku ústavu, možnosť odvolať rozhodnutia vlády však mohol najvyšší súd, ak bola podľa neho prijatá legislatíva neprimeraná.

Táto inštitúcia je v krajine považovaná za garanta demokracie a dodržiavania ľudských práv. Podľa vlády však neprimerane zasahuje do ich rozhodnutí. Navyše, najpravicovejšiemu vládnemu kabinetu v dejinách prekáža aj to, že sudcovia najvyššieho súdu sa v minulosti viackrát priklonili za práva menšín alebo zakročili proti výstavbe osád na Západnom brehu Jordánu.

Líder opozície Yair Lapid už avizoval, že jeho strana predloží časť reformy na najvyšší súd, aby preskúmala zákonnosť rozhodnutia. Demonštranti aj opozícia zároveň avizovali, že sa nevzdávajú, skutoční boj sa podľa nich ešte len pondelkom (24. 7.) začne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál