Na hlavný obsah

Rezort práce chce opäť zvýšiť hodnotu stravných lístkov. O toľkoto si môžete prilepšiť

Návrh sa môže pripomienkovať do 1. augusta.

Rezort práce chce opäť zvýšiť hodnotu stravných lístkov. O toľkoto si môžete prilepšiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS/František Šodor

Ministerstvo práce chce zvýšiť sumy stravného pre zamestnancov. Stalo by sa tak druhýkrát v tomto roku. Minimálna hodnota stravovacej poukážky sa zo súčasnej sumy 5,48 eura môže zvýšiť na 5,85 eura. Vyplýva to z návrhu opatrenia rezortu.

„Ministerstvo práce tak reaguje na rastúce ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Zverejnením predbežnej informácie o návrhu opatrenia zvýšenia súm stravného sa inicioval legislatívny proces s termínom pripomienkovania do 1. augusta 2023,“ uviedlo ministerstvo.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa zákonníka práce 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní päť až dvanásť hodín. Suma stravného sa má návrhom opatrenia zvýšiť pri piatich až dvanástich hodinách pracovnej cesty zo 7,3 eura na 7,8 eura.

Nad 12 až 18 hodín trvania pracovnej cesty by mohol zamestnanec dostať stravné vo výške 11,6 eura, namiesto súčasných 10,9 eura. Náhrada stravného pri trvaní pracovnej cesty viac ako 18 hodín sa návrhom môže zvýšiť o euro, a to konkrétne na 17,4 eura.

Sumy stravného pri pracovných cestách nedávno zvýšilo opatrenie rezortu s účinnosťou od 1. júna. Mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní však už v júni podľa ministerstva dosiahol hodnotu 105,8. Je to zvýšenie o 5,8 percenta oproti tzv. základni. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého sa naposledy opatrením upravili sumy stravného.

Minimálnu hodnotu stravovacej poukážky určuje Zákonník práce, zamestnávateľ sa však môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote. Účinnosť opatrenia záleží od dĺžky legislatívneho procesu. Začal sa v stredu (26. 7.) zverejnením predbežnej informácie s termínom ukončenia pripomienkovania na 1. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika