Na hlavný obsah

Rodiny s malými deťmi v Domaniži výrazne ušetria na poplatkoch za odpad

Ide o prvú obec na Slovensku, ktorá separuje hygienický odpad.

Rodiny s malými deťmi v Domaniži výrazne ušetria na poplatkoch za odpad
Detské plienky v smetnej nádobe. Foto: RTVS

Obec Domaniža pri Považskej Bystrici ako prvá na Slovensku triedi hygienický odpad. Rodiny s malými deťmi či imobilnými seniormi tak zvlášť odkladajú použité plienky. Výrazne tak ušetria na poplatkoch za odpad.

V Domaniži sa osvedčila motivačná veta: „Ľudia, ktorí viac triedia odpad, menej platia.“ Poplatok majú rozdelený do štyroch kategórií. „U nás je poplatok za komunálny odpad 40 eur, kto separuje, v najlepšej kategórii platia 26 eur. Štvorčlenná rodina dokáže ušetriť 80 eur,“ priblížil starosta obce Domaniža František Matušík.

K triedeniu plastov, papierov, tetrapaku a kovov pridali tento rok aj plienky. Tento krok priniesol výraznú úsporu pre rodiny.

„Rodiny, ktoré majú malé deti, odpad separujú ukážkovo. Ale najviac tvorili v zbernej nádobe plienky. Nikdy sa nedostali do kategórie A, ale C a platili viac,“ vysvetlil starosta. Na vrece s odpadom sa nalepí nálepka a tak sa odovzdá na zbernom dvore. „My to elektronicky načítame,“ dodal.

Separovaniu hygienického odpadu sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Počet záujemcov narastá. Kým prvý mesiac odovzdali domácnosti deväť vriec plienok, v máji ich už bolo viac ako 50. Ich váha prekročila 860 kilogramov. „Je vidieť nárast. Všetko je o peniazoch. Keď si zoberiete, že tie plienky vám za mesiac zahltia jeden kontajner, to je hrôza,“ uviedol pracovník v zbernom dvore v obci Domaniža Ladislav Mišúr.

Aj obyvatelia obce si tento systém pochvaľujú. Smetné koše predtým naplnili do týždňa, ale takto ich dávajú vyniesť raz za mesiac. Okrem miesta v smetných nádobách im to šetrí aj peniaze.

Záujem majú aj iné obce

O triedenie hygienických pomôcok pre deti a dospelých už prejavili záujem aj iné mestá a obce. „Väčšinou sa ma pýtajú, kde plienky končia. Na skládke alebo spaľovni. Tu čakáme, že príde štát a povie, kde bude ten odpad končiť,“ uviedol starosta Matušík.

„Iniciatíva je to veľmi dobrá. Je to cesta dopredu. Ale iba vtedy, keď sa v našej krajine nájde spôsob, ako tento odpad spracovať. Myslím si, že táto vláda, to už nedotiahne do konca. Preto treba k tomu patričnú legislatívu a technológie,“ vysvetlil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozej Božik.

Príkladom je napríklad Taliansko, kde použité plienky recyklujú a vyrábajú z nich nové výrobky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny