Na hlavný obsah

Štát medziročne hospodáril oveľa horšie. Výdavky rástli rýchlejšie než príjmy

Na obsluhu štátneho dlhu bolo menej peňazí než vlani.

Štát medziročne hospodáril oveľa horšie. Výdavky rástli rýchlejšie než príjmy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júna schodok vo výške 2,796 miliardy eur. Hospodárenie štátu sa tak za prvý polrok medziročne zhoršilo o 1,251 miliardy eur alebo 81 percent. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo financií (MF) SR.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa príjmy štátneho rozpočtu ku koncu júna zvýšili o 1,228 miliardy eur alebo 14 percent na 9,973 miliardy eur. Výdavky štátu sa pri medziročnom porovnaní zvýšili o takmer štvrtinu (24,1 percenta). Vzrástli o 2,479 miliardy eur na 12,769 miliardy eur.

Medziročný rast daňových príjmov predstavoval v júni 726 miliónov eur (9,5 percenta). Najvýraznejší pozitívny vývoj bol pri dani z pridanej hodnoty, a to vo výške 365 miliónov eur. Naopak, negatívne sa vyvíjala daň z príjmov fyzických osôb, ktorej výnos bol nižší o 25 miliónov eur.

Pozitívny vývoj zaznamenal rezort financií v rámci príjmov z rozpočtu EÚ. Tam došlo k medziročnému rastu o takmer 165 miliónov eur (26,1 percenta). Dividendy medziročne vzrástli o 301 miliónov eur. To najmä v súvislosti s odvedením dividend od Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré mali byť odvedené ešte koncom minulého roka.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali v júni medziročný pokles o 46 miliónov eur (-7,1 percenta). V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním eurofondov došlo k medziročnému nárastu o 534 miliónov eur (69,1 percenta).

Rast výdavkov na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ predstavoval 65 miliónov eur (45,3 percenta).

„V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému nárastu o 238,6 milióna eur (1 223 percent),“ vyčíslilo MF. Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal v júni medziročný rast o 260 miliónov eur (260 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika