Na hlavný obsah

Stredozemné more je rekordne teplé, ohrozuje to morských živočíchov

Oblasť Stredomoria je dlhodobo označovaná ako ohnisko klimatickej zmeny.

Stredozemné more je rekordne teplé, ohrozuje to morských živočíchov
Ilustračná snímka. Foto: Eye Ubiquitous/Profimedia

Stredozemné more v čase vlny horúčav zaznamenalo rekordne vysokú priemernú dennú teplotu. Španielsky Úrad pre morské vedy (ICMAN) tam začiatkom týždňa nameral teplotu 28,71 stupňov Celzia. Tá prekonala doterajšie maximum z roku 2003.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej zistený údaj ešte musí potvrdiť Program Európskej únie pre pozorovanie Zeme (Copernicus).

Rekordné teploty boli v tejto oblasti naposledy namerané pred takmer dvadsiatimi rokmi: 23. augusta 2003 dosahovala teplota 28,25 stupňov Celzia, poznamenali výskumníci z ICMAN.

Takéto vysoké teploty ohrozujú morských živočíchov. AFP pripomína, že v rokoch 2015-2019 v dôsledku vĺn horúčav uhynulo 50 druhov organizmov vrátane koralov i podmorských mäkkýšov.

Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) vo svojich správach varoval, že od 80. rokov minulého storočia došlo k drastickej zmene ekosystémov v Stredozemnom mori. Znížila sa tamojšia biodiverzita a objavilo sa aj niekoľko invazívnych živočíchov.

Odborníci z IPCC tvrdia, že ak globálne otepľovanie prekročí hraničnú hodnotu 1.5 stupňa Celzia, do roku 2060 by mohlo zo Stredozemného mora zmiznúť viac ako 20 percent rýb a bezstavovcov.

Oblasť Stredomoria je dlhodobo označovaná ako ohnisko klimatickej zmeny. Júlové teploty v tomto regióne dosahovali rekordné hodnoty, uvádza AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet