Na hlavný obsah

Ukrajinci pokračujú v ťažení, pri Bachmute získali späť ďalšie kilometre územia

Zelenskyj vyzval na zvýšenie dodávok západných zbraní.

Ukrajinci pokračujú v ťažení, pri Bachmute získali späť ďalšie kilometre územia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ozbrojené sily za posledný týždeň obsadili pri meste Bachmut územia s rozlohou sedem štvorcových kilometrov. V pondelok (17. 7.) o tom informovala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, píše agentúra AFP.

Podľa Maľarovej sa úspechy pri Bachmute podarilo dosiahnuť v dôsledku „zlepšenia operačného postavenia a konsolidácie frontovej línie“ v tejto oblasti Donbasu.

V blízkosti mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti, naopak, už od konca minulého týždňa „aktívne postupujú“ ruské sily, dodala Maľarová v aplikácii Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že ukrajinskú protiofenzívu brzdia pomalé dodávky sľúbených zbraní. USA aj ďalších spojencov vyzval, aby Kyjevu poskytli viac zbraní dlhého dosahu a delostreleckej munície.

Ukrajina v júni odštartovala s napätím očakávanú protiofenzívu zameranú na oslobodenie okupovaných ukrajinských území, keď si už vytvorila zásoby západných zbraní a posilnila svoje útočné jednotky, píše AFP.

Bachmut mal pred vojnou 70-tisíc obyvateľov. Mesto a jeho okolie však z veľkej časti zničili v dôsledku už vyše roka trvajúcich ťažkých bojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet