Na hlavný obsah

VIDEO: Napínavý špurt v závere 19. etapy. Fotofiniš napokon prisúdil milimetrové víťazstvo Mohoričovi

Slovinec obral o druhý triumf v rade Asgreena.

VIDEO: Napínavý špurt v závere 19. etapy. Fotofiniš napokon prisúdil milimetrové víťazstvo Mohoričovi
Prvýkrát počas 110. ročníka musel víťaza etapy určiť fotofiniš Foto: TASR/AP

Slovinský cyklista Matej Mohorič z tímu Bahrajn-Victorious triumfoval v piatkovej 19. etape Tour de France. Víťaza potvrdila až cieľová fotografia, na ktorej bol tesne pred Dánom Kasperom Asgreenom.

Pretekár Soudalu-QuickStep bol blízko k druhému víťazstvu po sebe. Tretiu priečku obsadil Ben O´Connor z tímu AG2R Citroën. Pelotón prišiel do cieľa s vyše trinásťminútovým mankom, no v celkovom poradí sa nič nezmenilo a na čele zostal Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Slovák Peter Sagan prišiel do cieľa v poslednej skupine a obsadil 149. miesto.

Pozrite si posledný kilometer a záverečný špurt v 19. etape:

Na úvodných kilometroch sa niekoľkí pretekári snažili odtrhnúť sa od pelotónu, ale bez úspechu.

Pelotón reagoval na ďalšie pokusy o únik a zmaril ich aj vďaka vysokému tempu. Po 16 km sa odtrhol Peter Sagan, pred pelotónom si vytvoril menší náskok, ale prišiel oň po dvoch kilometroch.

Pozrite si pokus o únik v podaní Petra Sagana:

Snahu o únik predviedli aj Alexej Lucenko a mimoriadne aktívny Mads Pedersen. Prvý menovaný napokon získal jeden bod za prvenstvo na prvej z dvoch horských prémií Cote du Bois de Lionge.

Táto dvojica sa aj po zjazde držala pred pelotónom, ktorý sa mierne trhal, no v jeho prednej časti sa držali všetci favoriti etapy. Na 37. kilometri sa skupina cyklistov v popredí dotiahla na dvojicu Lucenko, Pedersen.

Aj ďalšie pokusy o únik boli neúspešné, no na 50. kilometri sa sformovala 9-členná skupina s Tiesjom Benootom, Matteom Trentinom či Julianom Alaphilippeom, ktorá si vypracovala výraznejší vyše minútový náskok.

Po 90 km mal problémy s reťazou Nils Politt, ktorý bol dovtedy v úniku úniku, a po výmene sa nakrátko prepadol až za pelotón. Jediná šprintérska prémia 19. etapy sa stala korisťou Pedersena, ktorý uspel pred Victorom Campenaertsom a Warrenom Barguilom.

Približne 65 km pred cieľom sa sformovala skupina s 36 pretekármi, ktorá mala minútový náskok na pelotón. V druhej horskej prémii piatkovej etapy Cote d’Ivory získal plný počet bodov Mohorič a spoločne s Asgreenom a O´Connorom mali počas zjazdu vyše 20-sekundový náskok na stíhaciu skupinu.

Tá bola 10 km pred cieľom v zložení Chris Laporte, Trentin, Tom Pidcock, Jasper Philipsen, Alberto Bettiol, Pedersen, Mathieu van der Poel, Zimmermann a Luka Mezgec.

Trojčlenný únik sa v závere popasoval o víťazstvo, O´Connor nestačil v špurte na dvojicu, z ktorej bol napokon úspešnejší Mohorič, keď o milimetre uspel pred Asgreenom.

O víťazovi musela rozhodnúť cieľová fotografia, víťaza v cieli premohli emócie:

Pre 28-ročného Mohoriča to bolo tretie etapové víťazstvo na TdF, prvé dve dosiahol v roku 2019. „Znamená to pre mňa veľmi veľa. Je náročné byť profesionálny cyklista. Neustále trpíte, musíte sa stále pripravovať a obetovať pre to aj čas s rodinou. Po niekoľkých dňoch na pretekoch potrebujete byť neustále dostatočne silný.

Celý tím od vás očakáva, že sa vám bude dariť. Momentálne sa cítim vyčerpaný. Dal som všetko do toho, aby som bol v cieli prvý. Dnes bol Kasper (Asgreen) znovu veľmi silný. V záverečnom kopci som sa ho snažil zachytiť, on ma potiahol a napokon mi vyšiel útok. Vedel som, že ak chcem dnes zvíťaziť, tak sa ho musím chytiť,“ poznamenal víťaz.

Pozrite si celý rozhovor s víťazom 19. etapy:

Predposledná 20. etapa 110. ročníka TdF je na programe v sobotu od 13.30 h. Cyklistov čaká 134 km v hornatom teréne, trasa povedie z Belfortu do Le Makrstein Fellering.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport